Gestegen hypotheekrente maakt koopwoning voor ‘Jan Modaal’ bijna onmogelijk

Gestegen hypotheekrente maakt koopwoning voor ‘Jan Modaal’ bijna onmogelijk
© Mohammed Hasan, Pixabay

Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans op een betaalbare koopwoning vrijwel nihil. Slechts 1 procent van het complete huizenaanbod is nu bereikbaar voor deze groep. In 2021 was dit 3,3 procent en in 2020 nog 4,7 procent. Ook tweeverdieners met een modaal inkomen lopen tegen de grenzen aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen beschikbaar. Franchiseketen De Hypotheker bracht per regio in kaart hoeveel woningen er bereikbaar zijn voor deze groepen.

Het modale inkomen in 2022 is volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) vastgesteld op 38.000 euro. Met dit salaris kan men als single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Vorig jaar kon deze groep nog 188.000 euro lenen.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners ging De Hypotheker uit van 65.000 euro (38.000 euro + 27.000 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n 304.000 euro af te sluiten. Ook dit is een sterke daling in vergelijking met vorig jaar, deze inkomensgroep nog 344.000 euro konden lenen. Boosdoener is de gestegen hypotheekrente. Zo is de 10-jaars rente met NHG in één jaar gestegen van gemiddeld 1,02 procent naar gemiddeld 3,6 procent. Op basis van deze berekeningen heeft De Hypotheker een infographic gemaakt.

Uitzichtloos

Voor modale eenverdieners is het beschikbare aanbod in Flevoland (0,1 procent), Noord-Brabant (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) het meest uitzichtloos. In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij nog de meeste kans. In de grote steden kan deze groep het helemaal wel vergeten. Eindhoven en Utrecht  hebben nog een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar: 0,2 procent. Rotterdam scoort van alle grote steden nog het hoogst, met 0,5 procent.

De vooruitzichten voor tweeverdieners met een modaal inkomen zijn in Groningen (45 procent), Limburg (37 procent) en Friesland (36 procent) nog het meest positief. Utrecht (10 procent), Noord-Holland (13 procent) en Noord-Brabant (14 procent) kunnen ze maar beter links laten liggen. Van de grote steden zijn Den Haag (25 procent) en Rotterdam (22 procent) het meest toegankelijk. Amsterdam scoort het laagst met 8 procent, gevolgd door Utrecht met 9 procent.

Kwetsbare positie

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Hoewel de stijging van de hypotheekrente nu aan het afvlakken is, verwachten we dat de kwetsbare positie van werkenden met een modaal inkomen op de huizenmarkt op korte termijn niet zal veranderen, mede door de stijgende huizenprijzen. Inzetten op een verdere vergroting van de woningvoorraad heeft hierdoor nog meer aan belang gewonnen.”

Vereniging Eigen Huis heeft deze week minister De Jonge van Volkshuisvesting opgeroepen om jaarlijks minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging is gisteren een petitie gestart.

GEEN REACTIES