Geschilleninstantie voor pensioendeelnemers start per 2024

Geschilleninstantie voor pensioendeelnemers start per 2024
© Pixabay

Volgens de nieuwe Pensioenwet moeten pensioenfondsen zich aansluiten bij een externe geschilleninstantie. Deze instantie wordt dit jaar opgetuigd en start per 1 januari 2024, als het aan de Pensioenfederatie ligt.

Het algemeen bestuur van de Pensioenfederatie gaf vrijdagochtend groen licht voor de oprichting van deze onafhankelijke geschilleninstantie. De instantie gaat individuele geschillen behandelen over de uitvoering van het pensioenreglement door pensioenfondsen. Deelnemers die er met hun fonds niet uitkomen, kunnen dus hier terecht. Het interne klachtenproces van de fondsen wordt hierop afgestemd. Daar hoort ook het bestaande bemiddelingstraject, de signaleringsfunctie en onderzoeksmogelijkheid van de Ombudsman Pensioenen bij.

De nieuwe organisatie neemt een eigen positie in naast het Kifid, dat klachten blijft behandelen over financiële dienstverleners zoals pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s).

Volgens de Pensioenfederatie is een specifieke instantie voor deelnemers in pensioenfondsen de beste manier om toekomstige pensioengeschillen te behandelen. Want voor verzekeraars die ook onder de Wft vallen, geldt een ander wettelijk regime dan pensioenfondsen. Pensioenfondsen hebben andere vraagstukken dan verzekeraars, bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Pensioengeschillen vergen dus een specifieke behandeling, waarvoor ook specifieke deskundigheid is vereist.

Bron: Pensioenfederatie

GEEN REACTIES