Generali pleit voor AOW-kinderfranchise en staffels vanaf 12 jaar

Generali verlaagt de leeftijd om deel te nemen aan het pensioen van 15 naar 12 jaar.

Dit is het antwoord van de verzekeraar op de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. “Wil je als 12-jarige niet tot je 75e doorwerken, dan moet je eerder beginnen aan je pensioenopbouw”, aldus Caroline Dautzenberg, manager Pensioen bij Generali Nederland. “De groep vanaf 12 jaar heeft veel te besteden. Dat geld gaat nu op aan mobieltjes en kleding. Onze eigen ervaring tijdens de Week van het Geld is dat jongeren bewust bezig zijn met hun pensioen.”

De Pensioenwet kent geen minimale leeftijd om deel te nemen. Ook met een ontheffingsverzoek voor arbeid door kinderen is er vanuit het ministerie SZW geen beperking. “Wij hebben nu gekozen voor 12 jaar, maar als er vragen komen om die leeftijd te verlagen dan kan dat”, aldus Dautzenberg.

AOW-kinderfranchise

“Enige bezwaar is nog van fiscale aard. De AOW-franchise is te hoog voor de lage kinderinkomens. Het is niet meer dan logisch dat er een AOW-Kinderfranchise komt die aangepast is op het minimumjeugdloon. Ook is er nog niet voorzien in passende premiestaffels beschikbare-premieregelingen. Deze starten pas op een leeftijd van 15 jaar. Wij zullen de Belastingdienst verzoeken om deze twee zaken aan te passen.”

Spaarvarken

"In de toekomst ligt het voor de hand om ouders en grootouders mee te laten betalen of om de jeugdige deelnemer zelf een hoge eerste storting uit zijn spaarvarken te laten doen."

Vanaf het 2e kwartaal dit jaar kunnen 12-jarigen zich aanmelden.

GEEN REACTIES