Gemiddelde 10-jaars rente met 0,08% gestegen

hypotheekrentebarometer
hypotheekrentebarometer

In november leek het er op dat de bodem van de hypotheekrente na lange tijd dan toch eindelijk bereikt was. De ene na de andere aanbieder verhoogde zijn tarieven. Maar of dit een verder stijgende trend zal worden is nog maar de vraag, meldt Moneyview in de Hypotheekrentebarometer van november.

Tussen 2 en 11 november vonden er nog verlagingen plaats bij de Allianz Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker, bijBouwe, Merius, NIBC en Volksbank. Maar tussen 18 en 25 november hebben op Allianz na, al deze partijen uiteindelijk toch ook hun tarieven verhoogd. De hoogste verhoging bedroeg 0,25% voor het 10-jaars tarief van MUNT Hypotheken.

Ook de grootbanken speelden hun partij mee. ABN AMRO, ING en SNS verhoogden diverse tarieven met 0,05 tot 0,2%. Rabobank verhoogde in de eerste week van november de tarieven en deed dat nogmaals in de derde week.

Dit alles had grote drukte bij hypotheekadviseurs en -verstrekkers tot gevolg. De vrees van een stijgende rente zette veel aspirant-kopers en oversluiters aan tot snelle actie. HDN noteerde 46.500 hypotheekaanvragen in november, bijna anderhalf keer zoveel als de maand ervoor.

Trump-effect

Als verklaring voor de verhoging van de rentes wordt geregeld het ‘Trump-effect’ genoemd. Onzekerheid over het beleid van toekomstig president Trump zou een prijsopdrijvend effect hebben op de kapitaalmarkten. De rente op staatsleningen steeg al tijdens zijn overwinningstoespraak. Dat heeft dus effect op de hypotheekrente in Nederland. Maar de vraag is of dit effect blijvend is. In de laatste week van november verlaagde MUNT hypotheken namelijk zijn tarieven alweer, evenals Acadium en Volksbank.

In de laatste week van november bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG, 1,57%. Een verschil van 0,03% ten opzichte van oktober. Dit tarief was van toepassing bij bijBouwe. De Allianz Annuïtaire Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker zat daar met 1,57% net boven. De Obvion Hypotheek kende in november het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,34%. Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg in de laatste week van november 1,84%. In oktober bedroeg het gemiddelde tarief nog 1,76%. Een stijging derhalve van 0,08%.
De grafiek laat het gemiddelde en het laagste 10-jaars tarief (annuïteitenhypotheek met NHG) over de laatste 24 maanden zien.

(Moneyview)

GEEN REACTIES