Fd: ‘Handvol ABN-Amro adviseurs ontslagen’

handvol ABN Amro adviseurs ontslagen
handvol ABN Amro adviseurs ontslagen

Een aanzienlijk deel van de hypotheekadviseurs van ABN Amro die handtekeningen van klanten hebben gekopieerd is weer aan het werk, meldt het Financieele Dagblad. Een handvol medewerkers is ontslagen. De anderen, enkele tientallen, zijn berispt en krijgen geen bonus. Mogelijk moeten zij ook nog voor de tuchtcommissie komen.

Anonieme bronnen hebben dit gezegd tegen het FD. Een woordvoerder van ABN Amro zou de grote lijn bevestigen maar wilde verder nog niet reageren. De bank is nog niet klaar met het onderzoek.

Bij ABN AMRO werden in enkele weken 90 van de circa 400 hypotheekadviseurs geschorst omdat zijn handtekeningen van klanten hadden vervalst na wijzigingen in het hypotheekdossier.

Volgens de FD-bronnen bepaalt onder meer de mate van recidivisme de strafmaat. Complicerende factor daarbij is dat een bankmedewerker die de fout is ingegaan, voordien al de bankierseed moet hebben afgelegd. Deze is echter pas in april van dit jaar verplicht geworden, terwijl de hypotheekdossiers teruggaan tot 2013.

De komende maanden moet blijken in hoeverre leidinggevenden binnen ABN Amro op de hoogte waren van de praktijken en in hoeverre bijsturing van de cultuur van de bank nodig is.

(FD)

GEEN REACTIES