Gelijk speelveld adviseurs/aanbieders komt dichterbij

Een Kamermeerderheid wil dat banken en verzekeraars de advieskosten apart en rechtstreeks bij klanten in rekening brengen.

Het Financieele Dagblad meldt dat VVD, CDA en VVP dit standpunt morgen zullen innemen tijdens het algemeen overleg met minister De Jager.

CDA, VVD en PVV zijn ontevreden over de huidige voorstellen van de minister. Die vindt het voldoende dat aanbieders alleen vooraf inzicht hoeven te geven in hun advieskosten bij de verkoop van complexe financiële producten.

Dat gaat het CDA niet ver genoeg zegt Elly Blanksma in Het FD. Elly Blanksma (CDA). “Wij gaan donderdag voorstellen dat aanbieders hun advieskosten apart en rechtstreeks bij de consument in rekening brengen.” Zij heeft voor dit standpunt de steun vergaard van VVD en PVV.

Ook Bruno Braakhuis (Groenlinks) zal Blanksma bijvallen.”Een gelijk speelveld is belangrijk. Daarom moeten ook de aanbieders hun advieskosten rechtstreeks in rekening brengen. Laat maar zien wat je rekent.”

De PvdA sluit zich hier niet bij aan. Ronald Plasterk in het FD: “Ik geef geen gehoor aan de oproep van Adfiz. Het is voor mij voldoende als de aanbieders vooraf inzicht geven in de advieskosten. Het gaat mij erom dat er een provisieverbod komt.” Adfiz heeft in Den Haag een sterke lobby gevoerd voor het creëren van een level playing field. Het dreigement dat Adfiz anders de steun voor het provisieverbod zou intrekken heeft kennelijk in het Binnenhof indruk gemaakt.

Update:

Tijdens het algemeen overleg is gekozen voor een compromis. Niet via een aparte factuur, maar in een aparte regel op de factuur moet de aanbieder de advies- en distributiekosten weergeven.

Zie: Aanbieders moeten advieskosten apart in rekening brengen

Zie ook Adfiz dreigt steun provisieverbod in te trekken

GEEN REACTIES