Geldwinkels gaan zonder Wft-vergunning fungeren als wegwijzers

Tijdens het algemeen overleg met de Commissie Financiën vertelde minister De Jager dat hij samen met Centiq een paar geldwinkels gaat openen. Daar kunnen mensen terecht voor wat hij noemde gratis basisadvies van studenten en andere vrijwilligers. De bedoeling is om erachter te komen welke vragen de consumenten het meest bezighoudt. "Daar leert ook de sector van".

Erg concreet kon De Jager nog niet ingaan op vragen met betrekking tot de werkwijze van de winkels. Wel benadrukte hij dat deze niet concurrerend zullen werken, maar als een soort algemene vraagbaak kunnen fungeren. Het gaat om "een stukje onafhankelijk advies, zonder dat over specifieke producten wordt gepraat".

Binnen de branche heeft deze mededeling tot opschudding geleid. De OvFD bijvoorbeeld zegt ´verbijsterd´ te zijn "dat de minister consumenten blijkbaar wil laten informeren door ondeskundige adviseurs, waarbij de adviseurs in onze branche aan zware vergunnings- en deskundigheidseisen moeten voldoen. Wij zullen de minister dan ook hierop wijzen en een nadere toelichting vragen op de wijze waarop hij met de vergunning- en deskundigheidseisen wil omgaan. Wij nemen aan dat ook de geldwinkels aan de Wft moeten voldoen."

De OvFD is wellicht door de minister zelf op het verkeerde spoor gebracht toen hij de geldwinkels vergeleek met de bestaande rechts- en wetwinkels. Ten onrechte, bleek uit het vervolg, omdat de geldwinkels geen afgeronde (basis)adviezen geven, maar meer dienst zullen doen als wegwijzers.

GEEN REACTIES