Geldverstrekkers reageren bliksemsnel op rentedaling

Geldverstrekkers reageren bliksemsnel op rentedaling
© Jörg Hertle, Pixabay

Plotseling daalt de hypotheekrente weer, en snel ook. Adviesketen De Hypotheker spreekt van “een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004” op basis van het belangrijkste rentetarief 10 jaar NHG.

Nagenoeg alle (veertig) geldverstrekkers gingen deze week over tot het verlagen van hun rentetarieven, meldt de Hypotheker. Daaronder – op Lloyds Bank na – ook alle grote spelers, waaronder de grootbanken en verzekeraars. Enkele verlaagden zelfs twee keer. En de verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20%/0,30%.

Hypotheekmarkt gehalveerd

De kapitaalmarktrente vormt de basis voor de hypotheekrente. Wijzigingen in de marktrente worden vaak met een vertraging van één tot drie weken doorgevoerd in de hypotheekrente. Die periode is bij verhogingen in de regel wat korter dan bij verlagingen. Maar op de daling van de marktrente die twee weken terug inzette, reageerden de eerste aanbieders al na twee werkdagen direct met aanzienlijke verlagingen.

Het laat zien dat financiers dringend op zoek zijn naar hypotheekaanvragen. De hypotheekmarkt is ten opzichte van eerste kwartaal vorig jaar gehalveerd. Dit dwingt aanbieders tot bliksemsnel reageren. Op het rentelijstje van 10 jaar vast met NHG is het dringen met bijna 15 geldverstrekkers binnen 0,10% van de scherpste.

1-jaarsrente is nu het duurst

Een andere opvallende ontwikkeling van dit moment is die van de korte rente. De verhogingen door de centrale banken van hun beleidsrente hebben de korte hypotheekrentes (variabel, 1 en 2 jaar vast) in driekwart jaar omhoog gestuwd. Deze week kwam het gemiddelde 1 jaarstarief zelfs boven dat van 30 jaar vast uit, en werd daarmee de duurste hypotheekrente.

Bron: de Hypotheker

GEEN REACTIES