Fundamentele wijziging in wettelijke waardeoverdracht

Door Gepubliceerd op: 20 januari 2014

Er wordt een wetsvoorstel overwogen waarbij niet de pensioenaanspraak wordt overgedragen, maar uitsluitend de waarde van de pensioenvoorziening.

Dat schrijft staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Eigenlijk is de oorspronkelijke doelstelling van het wettelijke recht op individuele waardeoverdracht, te weten het voorkomen van pensioenverlies na baanwisseling bij eindloonregelingen, vervallen als gevolg van de massale overgang naar middelloonregelingen.

Toch hecht de staatssecretaris aan de individuele keuzevrijheid van werknemers om bij baanwisseling de waarde van hun opgebouwde pensioenaanspraken wel of niet te kunnen overdragen. “Het recht op individuele waardoverdracht vind ik een belangrijke keuze die een deelnemer kan maken met betrekking tot zijn pensioen, ook al is de oorspronkelijke doelstelling van het wettelijke recht op individuele waardeoverdracht komen te vervallen. Hierdoor heeft de individuele werknemer meer keuze- en sturingsmogelijkheden om de oudedagsvoorziening in te richten.

Zo kan er worden gekozen om pensioenen onder te brengen bij één pensioenuitvoerder, waardoor de opgebouwde rechten niet automatisch “slapersrechten” worden. Ook kan het onderbrengen van alle pensioenaanspraken bij één pensioenuitvoerder de keuze voor flexibele pensionering vergemakkelijken, omdat er geen sprake kan zijn van meerdere ingangsdata van het pensioen. Voorts kan het onderbrengen van het pensioen bij één pensioenuitvoerder in het algemeen leiden tot lagere uitvoeringskosten dan spreiding bij meerdere uitvoerders.”

“Mijn gedachten gaan uit naar een wijziging van het systeem van individuele waardeoverdracht waarbij niet de pensioenaanspraak wordt overgedragen, maar uitsluitend de waarde van de pensioenvoorziening. Tegelijkertijd wil ik bezien of het meer automatiseren van het proces van waardeoverdracht, waardoor waardeoverdracht efficiënter kan plaatsvinden. Ter uitwerking van deze gedachten is nader onderzoek nodig. Ik zal dat onderzoek in nauw overleg met de pensioensector uitvoeren.”

Het onderzoek beslaat de volgende onderwerpen:

  • De gevolgen van waardeoverdracht op basis van gefinancierde waarde voor het ouderdomspensioen, voor het nabestaandenpensioen en voor het arbeidsongeschiktheidspensioen van de deelnemer moeten inzichtelijk worden gemaakt.
  • Er zal worden getoetst of waardeoverdracht snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd. “Daarom wil ik ook onderzoeken of het mogelijk is om bij individuele waardeoverdracht meer gebruik te maken van digitale automatiseringsmogelijkheden, mede in relatie tot de al voorgenomen uitbreiding en verdere ontwikkeling van het pensioenregister.”
  • Er zal worden bezien of het wenselijk en mogelijk is om kleine pensioenen op verzoek van de overdragende uitvoerder automatisch en verplicht over te dragen.

De bedoeling is het komend voorjaar de uitkomsten van het onderzoek te publiceren. Dan ook geeft de staatssecretaris aan op welk tijdstip zij het wetsontwerp indient.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet