FNV: uitkering nieuw pensioencontract 25% lager dan huidig systeem

Aon: Werkgevers moeten personeel bewust maken van pensioen
© Pixabay

Wanneer zou worden vastgehouden aan het huidige pensioensysteem dan zou de uitkering voor de generatie die in 2040 met pensioen gaat, stijgen naar zo’n 115% van het middelloon.

Dat blijkt uit een berekening die de vakbond gisteren bekendmaakte in een webinar voor leden, zo schrijft het Financieele Dagblad. Het gaat dat om het huidige contract op basis van de doorsneepremie. Voor de huidige pensioengeneratie is de uitkering ongeveer 105% van het middelloon. De uitkering van het nieuwe systeem (op basis van een premie-overeenkomst zonder doorsneepremie) steekt er nogal schraal bij af: 90% van het middelloon voor de generatie nu en zelfs iets minder dan 90% voor de generatie in 2040.

Toch is de FNV voorstander van het nieuwe contract, ondanks een 25% lagere uitkering. FNV-onderhandelaar Elzinga stelt dat er in het nieuwe contract geen sprake is van ‘pech- en geluksgeneraties’. Zowel de huidige generatie als de generatie straks krijgen een uitkering van ongeveer 90% van het middelloon. In het huidige systeem is wel een pechgeneratie, vindt Elzinga: de uitkeringen van de huidige gepensioneerden zijn al jaren niet geïndexeerd. De jongeren zijn volgens de cijfers geluksgeneraties omdat de uitkering stijgt richting 120% van het middelloon. Het is voor de FNV reden om voor te stellen nu een greep uit de pensioenpot te doen ten koste van de jongeren en ten gunste van de gepensioneerden.

Het is niet helemaal duidelijk waar de cijfers van de FNV vandaan komen. Het FD citeert een woordvoerder: het zijn cijfers op basis van berekeningen die voorbij zijn gekomen in de zogeheten stuurgroep. De stuurgroep buigt zich over de uitwerking van het nieuwe contract. Er is nog geen akkoord. De inzet is om zeer snel tot een akkoord te komen.

bron: Het Financieele Dagblad, FD.nl

GEEN REACTIES