Fd: Pensioenfondsen profiteren amper van goede beleggingsrendementen

Fd: Pensioenfondsen profiteren amper van goede beleggingsrendementen
© Pixabay

Ondanks het goede beleggingsjaar 2016 zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen gemiddeld nauwelijks gestegen, ook niet bij de fondsen met de beste resultaten. Dit meldt het Financieele Dagblad in zijn jaarlijkse onderzoek naar de rendementen de grootste honderd Nederlandse pensioenfondsen op basis van hun jaarverslagen.

De fondsen haalden in 2016 een gemiddeld totaalrendement van 10,2% op hun portefeuille (inclusief derivaten). Maar de actuele dekkingsgraad van pensioenfondsen bleef gemiddeld hangen rond 102%. Dat wil zeggen dat de rendementen de stijging van de contante waarde van de verplichtingen – circa 9% als gevolg van de daling van de rente – maar net konden bijbenen. Daardoor dreigen er bij veel fondsen nog steeds kortingen op de pensioenen.

Het Fd haalt ter illustratie de waarschuwing van De Nederlandsche Bank van eerder dit jaar aan: beleggingsrendementen helpen tot nog toe niet om de dekkingsgraden van de pensioenfondsen te verbeteren. En dat terwijl de pensioenfondsen in hun herstelplannen bijna volledig op rendement leunen – in plaats van kortingen of premieverhogingen – om binnen tien jaar terug te komen op de vereiste dekkingsgraad van rond de 125%.

Het FD onderzoekt nu vijf jaar op rij de rendementen van pensioenfondsen. Het gemiddelde rendement schommelde in die periode rond de 8%. Maar op jaarbasis zijn de verschillen groot. Over 2016 was het gemiddelde rendement van de grootste honderd pensioenfondsen ruim 10%, over 2015 slechts 0,8% en het jaar daarvoor weer 21,2%.

De beleggingsresultaten in de eerste helft van 2017 zien er nog mager uit voor de meeste pensioenfondsen, blijkt uit cijfers van DNB. De dekkingsgraden daarentegen lopen wel op, met dank aan de stijgende rente. Overigens nog niet genoeg om de kortingen op pensioenen die voor veel fondsen dreigen in 2020 en 2021, af te wenden.

Bron: Fd

GEEN REACTIES