Bij 17% van de woningaankopen in 2016 was geen hypotheek nodig

Bij 17% van de woningaankopen was in 2016 geen hypotheek nodig
© Pixabay

Bij 17% van de woningaankopen op de particuliere woningmarkt in Nederland werd in 2016 geen hypotheek ingeschreven. Het ging om in totaal 8,6 miljard euro, 16% van de totale omzet op de particuliere woningmarkt. Dit meldt het Kadaster in een studie. Particulieren die direct geld op tafel kunnen leggen voor hun woning zijn vooral doorstromers, eigenaren van meerdere woningen en ouderen.

Het aandeel hypotheekloze aankopen op de particuliere woningmarkt maakte jarenlang een gestage opmars door. Het aantal steeg van 11% in 2006 naar 19% in 2013. Sinds 2013 daalde het aandeel weer licht naar 17% in 2016. Opvallend is dat gedurende de crisisperiode (2008-2013) het aandeel steeg, maar dat het weer licht afnam op het moment dat de woningmarkt uit de crisis kwam.

Vaak zijn het appartementen die hypotheekloos worden aangekocht: bij 4 van de 10 hypotheekloze aankopen werd een appartement gekocht.

Ouderen
Eigenaren van meerdere woningen (particuliere beleggers) kochten het vaakst zonder hypotheek: 61%. Doorstromers kopen ook geregeld zonder hypotheek: in 1 op de 8 gevallen. En hoe ouder de koper is, hoe vaker er hypotheekloos werd gekocht. Bij kopers van 70 jaar en ouder is dat bij bijna de helft (47%) van de aankopen. Ook kopers met een buitenlands adres sloten bij meer dan de helft (58%) van hun aankopen geen hypotheek af.

Kustgebieden
Kopen zonder hypotheek gebeurt vooral in de vier grote steden, de kustgebieden en de grensgebieden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij ongeveer 1 op de 4 aankopen geen hypotheek afgesloten. In Utrecht was 1 op de 5 aankopen hypotheekloos. In de kustgebieden van Zeeland is maar liefst 30 tot 40% van de woningen zonder hypotheek gekocht. Ook in Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen is veel hypotheekloos gekocht.

Bron: Kadaster

GEEN REACTIES