Erkend Hypotheekadviseur maakt plaats voor Financieel adviseur

Vanaf 1 januari 2015 is het register Erkend Financieel Adviseur een feit en een jaar later vervalt de titel Erkend Hypotheekadviseur.

De toegevoegde waarde van de brede Erkend Financieel Adviseur wordt gevormd door training op integrale advisering, budgettering en de analyse van inkomensrisico’s (arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijdensrisico, pensioen). De extra vaardigheidstrainingen en vakinhoudelijke informatievoorziening van de SEH zijn erop gericht dat de adviseur straks alles in huis heeft om zijn klant goed en in de volle breedte te adviseren.

SEH directeur Bart de Nie: “De veranderende economische werkelijkheid en de daarbij horende bezorgdheid en onzekerheid bij consumenten net als de nieuwe wet- en regelgeving rondom hypotheken, vraagt de adviseur na te denken over de toekomstvragen van de klant. De financiële vragen van de consument worden breder dan het hypotheekadvies. De SEH is van mening, dat – om succesvol te blijven in de huidige markt verbreding van de adviespraktijk een belangrijke stap is. Hierbij is de behoefte van de klant aan een totaaladvies het uitgangspunt en kan de adviseur de onzekerheid over zijn financiële situatie wegnemen door het bieden van een duurzaam, integraal advies. Reden voor de SEH om vanaf 1 januari 2014 het nieuwe kwaliteitskeurmerk ‘Erkend Financieel Adviseur’ te introduceren.’

Op 1 januari start de Opleiding Integraal Adviseren voor nieuwe Erkend Financieel Adviseurs.Om de effectiviteit van de opleiding te vergroten, dient de adviseur voor aanvang ten minste een half jaar ervaring te hebben in het geven van financieel advies en geldige Wft diploma’s Adviseur Hypothecair krediet en Adviseur Consumptief krediet te bezitten. Gedurende de vierdaagse opleiding wordt de adviseur getraind in basis-adviesvaardigheden en in vaardigheden toegespitst op integraal adviseren. Daarnaast leert hij budgetteren en inkomensrisico’s te analyseren. De opleiding wordt afgerond met een toets.

Na het afronden van de opleiding houdt de adviseur zijn diploma geldig middels jaarlijkse PE.

Voor adviseurs die al Erkend Hypotheekadviseur zijn, geldt een aangepast studietraject. Om de studiebelasting te beperken, worden zij opgeleid middels de SEH PE 2014 en 2015.

Gedurende 3 dagen worden ook zij getraind op integrale advisering, budgetteren en de analyse van inkomensrisico’s. Bovendien dienen zij voor 31 december 2015 in het bezit te zijn van een geldig Wft-diploma Adviseur Consumptief krediet.

Meer informatie op dewebsite van SEH

GEEN REACTIES