Door dalende huizenprijzen steeds meer huishoudens “onder water”

ING verwacht dat de huizenprijzen met ruim 10% zullen dalen waardoor 800.000 huishoudens in de problemen komen.

Het aantal verkochte huizen is de afgelopen maanden als een raket omhooggeschoten naar het hoogste niveau in ruim 3,5 jaar. Niet eerder in de afgelopen 20 jaar registreerde het Kadaster een snellere stijging. “Helaas zal de opleving tijdelijk blijken”, schrijft ING in haar Kwartaalmonitor Woningmarkt.

“Hoe sterker de verkoopcijfers de afgelopen maanden zijn opgestuwd door vervroegde woningaankopen, hoe groter de terugval in de tweede jaarhelft zal zijn. Ervan uitgaande dat vooral aankopen uit het derde kwartaal naar voren zijn gehaald, kan het aantal verkochte woningen in augustus en september tijdelijk terugvallen tot 3 à 4 duizend. Daarna kan enig herstel plaatsvinden, maar het blijft zeer stil.”

Dat het stil blijft op de woningmarkt, komt vooral doordat de animo onder jongeren om een huis te kopen naar een nieuw dieptepunt is gedaald. Bijna 80% van de groep 18 tot 35 jaar geeft aan de komende 2 jaar zeker geen huis te kopen.

Om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten, zullen huizenprijzen verder moeten dalen. De keerzijde van een verdere prijsdaling is dat meer huishoudens met een (potentiële) restschuld komen te zitten. Volgens VEH hadden medio 2011 al meer dan 500 duizend huiseigenaren een hypotheek die hoger was dan de waarde van hun woning. Bij een verdere prijsdaling vanaf nu met ruim 10%, zoals wij verwachten, kunnen dat er eind 2013 800 duizend zijn. Dan staat bijna 1 op de 4 huishoudens met een hypotheek ‘onder water’. Voor huishoudens die niet willen verhuizen of die de restschuld kunnen financieren hoeft dat echter geen probleem te zijn.

GEEN REACTIES