DNB: minder verlies op autoverzekeringen

Een derde van de autoverzekeraars negeert aantal kilometers bij bepaling premie
© Pixabay

Volgens toezichthouder DNB lijkt de markt voor motorrijtuigenverzekeringen zich enigszins te herstellen.

Er was in 2018 voor WA-verzekeringen nog steeds een negatief technisch resultaat maar dit was met €308 mln wel flink lager dan in 2017 (€474 mln). Voor een deel komt het herstel door premieverhogingen: de nettopremie steeg vorig jaar met bijna €200 mln naar €2,3 mrd. 2017 was overigens het meest verliesgevende jaar, sinds in 2008 de resultaten voor WA-polissen in het rood doken. Het verlies van vorig jaar, 308 miljoen euro, ligt ongeveer op het niveau van 2013.

Bij de cascoverzekeringen, meestal verkocht in combinatie met een WA, wordt wel winst gemaakt. Vorig jaar kwam het technisch resultaat licht hoger uit dat in 2017: ruim €200 mln. Dat is het hoogste niveau sinds minstens tien jaar. Verder is het resultaat op aan motorrijtuigen gerelateerde brandverzekeringen positief. Tezamen komt het totale technisch resultaat op motorrijtuigen uit op circa zestig miljoen euro positief.

DNB signaleert dat het (nog steeds) aanzienlijke verlies bij WA vooral komt door hogere claims vanwege letselschade. Als reactie zijn de premies verhoogd, maar zijn verzekeraars tevens bezig om het aantal schades te verminderen. Bijvoorbeeld door te experimenteren met polissen waarin goed rijgedrag wordt beloond of door bij klanten de teugels aan te trekken, zoals TVM nu wil doen. Verder kan wetgeving wellicht helpen: in de nieuwe verkeerswet kan appen achter het stuur worden geclassificeerd onder ‘roekeloos rijgedrag’, en valt het niet meer onder de dekking van een WA-polis.

GEEN REACTIES