DNB: middelgrote banken moeten hypotheekrisico’s beter beheersen

12 februari 2016 : DNB lanceert Meldpunt Misstanden voor Professionals in de financiele sector.© DNB

Banken moeten de kredietrisico’s van hypotheekportefeuilles nog beter beheersen. Dit concludeert DNB na onderzoek bij middelgrote banken.

Financiële problemen

Een van de punten die de toezichthouder signaleert, is dat de administratie van leningen van klanten die in financiële problemen verkeren, niet altijd op orde is. Hierdoor kunnen voorzieningen die de bank voor deze leningen treffen te laag zijn en kunnen ‘probleemklanten’ te vroeg teruggaan van bijzonder naar regulier beheer.

Sneller

Verder vindt DNB dat het zogeheten “early warning signals framework” bij middelgrote banken beter kan. Banken kunnen dan sneller verhoogde risico’s identificeren, bijvoorbeeld bij aflossingsvrije leningen met een hoge loan-to-value of bij cliënten met groeiende debetstanden op hun rekening-courant. ‘Hoe eerder banken mogelijke problemen signaleren en adresseren, hoe beter de herstelmogelijkheden zijn door bijvoorbeeld het inschakelen van een budgetcoach’, aldus DNB.

 
Taxaties

Tot slot constateert DNB dat banken nieuwe taxatiewaarden niet altijd vastleggen in hun bronsysteem. Ook blijkt dat niet alle banken steekproefsgewijs de geïndexeerde waardes van hun onderpanden controleren aan de hand van de werkelijke taxatiewaardes. DNB waarschuwt dat als gevolg hiervan banken de waarde van het onderpand verkeerd kunnen inschatten.

DNB verwacht dat middelgrote banken actie ondernemen op de gesignaleerde punten.

Bron: DNB Nieuwsbrief Banken

GEEN REACTIES