DNB kondigt maatregelen voor volmachtkanaal aan

рWe kunnen nog niet vooruitlopen welke acties we nemen, maar als we het idee hadden dat alles in orde is, zouden we nu niet met een onderzoek bezig zijn.с
De praktijk heft DNB geleerd dat verzekeraars niet altijd precies weten welke risico’s ze lopen via gevolmachtigde agenten, “terwijl deze volmachten vaak wel blindelings worden vertrouwd”. Aldus Chetty Elsinga en Elsbeth Tramper van DNB in de Nieuwsbrief Verzekeren.
Eind 2012 deelde DNB mee om het volmachtkanaal extra onder de toezichtsloep te nemen. In 2013 kondigden DNB en AFM een onderzoek aan naar de risicobeheersing van het volmachtkanaal. Het DNB-onderzoek heeft drie pijlers. Cherry Elsinga: “’We kijken in hoeverre het gebruik van het volmachtkanaal onderdeel is van de strategie. Bij de governance gaat het om de beheersing van het uitbestedingsrisico, bijvoorbeeld welke contracten en polissen worden afgesloten en welke risico’s daarbij worden aangegaan. Bij data onderzoeken we de kwaliteit van de gegevens die de verzekeraar van de gevolmachtigd agent ontvangt.”
Elsbeth Tramper: “Door samen te werken met de AFM voorkomen we dat verzekeraars moeten meewerken aan twee aparte onderzoeken met deels overlappende vragen. Beide toezichthouders hebben hun eigen verantwoordelijkheid. DNB kijkt naar de prudentiële risico’s voor de verzekeraar op basis van een self assessment.
De AFM richt zich in dit onderzoek op de toegevoegde waarde van het volmachtkanaal en de invulling van de norm voor passende volmachtbeloning, die sinds 1 januari 2012 van kracht is. We maken elk onze eigen analyse en wisselen data en bevindingen uit.”
Verzekeraars hadden tot 8 mei de tijd om de vragenlijsten in te vullen. In augustus worden de eerste resultaten gepresenteerd aan de deelnemende verzekeraars. “Dit is een nulmeting”, zegt Tramper. “Afhankelijk van de bevindingen bepalen we welke actie we ondernemen. Daar kunnen we niet op vooruitlopen. Maar als we het idee hadden dat alles in orde is, zouden we dit onderzoek niet doen.”
Het volmachtonderzoek past binnen de toezichtopdracht van DNB op het gebied van risicobeheersing. De verzekeraars zien de noodzaak van duidelijkere richtlijnen hoe om te gaan met gevolmachtigden. Elsinga: “De sector heeft aangegeven dat handvatten op dit terrein wenselijk zijn.”
Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet