Diefstal van jongere auto’s neemt toe

Het aantal gestolen personenauto’s daalde in 2012 met 2,2%, maar het aantal teruggevonden auto’s daalde sterker.

In 2012 werden 11.396 personenauto’s gestolen tegen 11.658 in 2011. De diefstal van lichte bedrijfsvoertuigen bleef nagenoeg gelijk. Daarentegen is de diefstal van zware bedrijfsvoertuigen (met en zonder oplegger) met ruim 47% gestegen.

De diefstal van caravans is gedaald en voor het eerst is dat ook geval met die van gemotoriseerde tweewielers: er zijn 686 brom- en snorfietsen minder gestolen.

Dit blijkt uit de 2012-cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Terugvindpercentage

Het terugvindpercentage in de categorie personenvoertuigen is voor het eerst ruim onder de 50% gekomen en bleef steken op 45,6% tegen nog 50,5% in 2011.

Het terugvindpercentage van lichte bedrijfsvoertuigen is ook weer gedaald en zit weer op het niveau van het jaar 2000. Zware bedrijfsvoertuigen laat ook een daling zien.

Van de 16.183 gestolen brom- en snorfietsen werden er 4.126 teruggevonden.

Personenauto’s

Auto’s tot drie jaar oud worden twee keer zo vaak gestolen als auto’s van acht tot tien jaar oud. Het aantal diefstallen van auto’s van nul tot drie jaar oud nam toe met 256, dat is 8,8%. Van de oudere bouwjaren werden 518 auto’s minder gestolen, een daling van 5,9%.
Er zijn ruim meer Volkswagens gestolen dan het jaar ervoor. Datzelfde geldt voor Fiat, Honda en Opel. Opvallend ook is de meer dan verdubbeling van het merk Quattro

Daartegenover is het aantal Audi-diefstallen fors gedaald (met ruim -27%). Peugeot, Ford Suzuki en Toyota vertonen ook een daling.

Het diefstalrisico is voor bezitters van Volkswagen het grootst, gevolgd door Honda, BMW en Mercedes.

GEEN REACTIES