Dekkingsgraden pensioenfondsen blijven gelijk in november

dekkingsgraden pensioenfondsen blijven gelijk in november

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen blijft in november gelijk aan 111%. Voor oktober werd aanvankelijk een dekkingsgraad van 112% gemeld, maar na een update bleek deze gelijk te zijn aan 111%. Hiermee stabiliseert de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de voorgaande twaalf maanden, stijgt nog wel licht: van 106% vorige maand naar 107% nu. Dit maakt Aon bekend op basis van haar pensioenthermometer.

Rentedaling

In november daalde de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 9 basispunten. Hierdoor namen de verplichtingen toe met 1,4%.

Positief rendement aandelen

De aandelenmarkt werd door verschillende zorgen en positieve geluiden beïnvloed. Zo maakten beleggers zich zorgen om de economische impact van de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Zeker nu het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt en er een nieuwe variant is ontdekt, blijft dit een belangrijk item. Ook de gevolgen van de klimaatverandering blijven reden tot zorg. Aan de andere kant maakt de economie wereldwijd een sterke groei door. Op totaalniveau leverde dit een positief beleggingsresultaat op van ongeveer 1,0%.

Indexatie

In de Tweede Kamer is een motie ingediend om het voor pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad vanaf 105% mogelijk te maken te gaan indexeren. Staatssecretaris Wiersma laat de beslissing hierover over aan de Kamer. Als deze motie wordt goedgekeurd, is het niet vanzelfsprekend dat alle fondsen die in aanmerking komen, ook daadwerkelijk gaan indexeren. Geld kan maar één keer uitgegeven worden. “Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes”, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions. “Ze kijken naar het hele plaatje, ook naar zaken zoals compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek en de premie. Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommige fondsen wel een stapje zetten volgend jaar om het draagvlak te behouden.”

Staatssecretaris Wiersma heeft laten weten dat de vrijstellingsregeling met betrekking tot het korten ook in 2022 van toepassing zal zijn. Fondsen hoeven dan pas te korten als ze een dekkingsgraad van 90% of lager hebben.

Bron: Aon

GEEN REACTIES