Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft langzaam stijgen

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft langzaam stijgen
© Pixabay

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november gelijk gebleven op 109%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg van 105% naar 106%. Omdat dit de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden betreft, wegen de lage dekkingsgraden uit 2016 steeds minder zwaar mee in het gemiddelde. Dat meldt Aon in haar Pensioenthermometer.

Rente nagenoeg stabiel
De rente steeg in november iets op de korte looptijden en daalde licht op de langere looptijden. Gemiddeld leidde dat tot een rentedaling van circa één basispunt. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef gelijk op 2,6%. Door de daling van de rente op de lange looptijden steeg de waarde van de verplichtingen met ongeveer 0,6%.

Vermogen licht gestegen
Het vermogen van pensioenfondsen steeg eveneens licht in november. Door de daling van de rente op de lange looptijden stegen de langlopende obligaties in waarde. Per saldo noteerde de vastrentende-waardenportefeuille +0,7%. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een licht verlies. Aandelen in opkomende markten deden het slechter met een verlies van 2,1%. Onroerend goed steeg licht in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen steeg per saldo met 0,3%.

Kortingen nog niet overal afgewend
De gemiddelde beleidsdekkingsgraad, die een jaar geleden nog 98% was, staat nu op 106%. Hoewel de meeste fondsen daarmee uit de gevarenzone zijn, zullen ze niet allemaal de dans ontspringen. “Bij een handjevol fondsen zijn kortingen nog niet afgewend,” stelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. “De laatste maand van het jaar zal blijken of zij alsnog uit de gevarenzone komen.”

Consolidatie pensioenfondsen gaat door
Door verdere consolidatie van het aantal pensioenfondsen daalt het aantal pensioenfondsen rap richting de 200. Tegelijkertijd zijn er algemene pensioenfondsen (APF-en) bijgekomen. Veel pensioenfondsen zijn in 2017 bij een APF of bedrijfstakpensioenfonds (BPF) ondergebracht. Bij APF-en gebeurt dat meestal in eigen kringen. De overblijvers zijn de grotere fondsen, die steeds professioneler worden gerund.

Bron: Aon

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES