De Hypotheker: 30-jaars hypotheek heeft ook nadelen

copyright Pixabay

Een hypotheek met een looptijd van dertig jaar zorgt nu weliswaar voor langdurig lage maandlasten, maar heeft ook een aantal nadelen, aldus De Hypotheker.

Veel huiseigenaren kiezen voor een 30-jarige looptijd omdat ze verwachten dat op termijn de rente weer gaat stijgen, aldus Wytzejan de Jong, directeur van De Hypotheker. Maar ze hebben daardoor niet het voordeel van het lagere tarief van een hypotheek van tien jaar. ‘Met dit voordeel kun je bijvoorbeeld op je hypotheek aflossen’, legt De Jong uit.

Daarnaast blijkt het in de praktijk lastig om een hypotheek met een looptijd van 30 jaar ‘mee te nemen’ bij een verhuizing. De Jong: ‘De meest voorkomende redenen zijn dat je geldverstrekker niet bereid is de hypotheek mee te verhuizen, je niet meer aan de acceptatiecriteria voldoet, er geen verhuisregeling wordt aangeboden of je huidige hypotheek onder NHG-voorwaarden is gesloten en je nieuwe woning daar niet aan voldoet. Vooral doorstromers kopen doorgaans een duurdere woning die niet meer binnen de NHG-grenzen past.’

De Hypotheker geeft deze waarschuwing af nu de 30-jaars hypotheek aan een forse opmars bezig is, zowel onder starters als onder doorstromers. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar, was er in het afgelopen kwartaal sprake van een verdubbeling, aldus cijfers van De Hypotheker. Dit ging te koste van hypotheken met een looptijd van tien en twintig jaar. De intermedairsketen adviseert huizenkopers dan ook zich goed te laten voorlichten over de voor- en nadelen van een hypotheek met een lange looptijd.

GEEN REACTIES