De Hypotheekshop ziet toename van het aantal echtscheidingen

De Hypotheekshop ziet toename van het aantal echtscheidingen

Volgens De Hypotheekshop gaan meer mensen uit elkaar. De hypotheekadviseur ziet een toename in het aantal adviesaanvragen in verband met een scheiding. Dit maakt De Hypotheekshop bekend naar aanleiding van de Dag van de Scheiding op 9 september 2022.

De hypotheekadviseur stelt dat veel stellen die uit elkaar gaan samen een koopwoning hebben. Er liggen dan twee opties voor de hand: ofwel een van de partners blijft in de woning en neemt de hypotheek volledig over, ofwel de woning wordt verkocht. Beide situaties kunnen grote gevolgen hebben voor de hypotheek. Niet altijd hebben de partners daar al bij stilgestaan toen ze de woning kochten. Zo is het niet altijd mogelijk de huidige hypotheekrente mee te nemen. Ook kan het bij een hoge overwaarde lastig zijn de partner uit te kopen. Nu de hypotheekrentes gestegen zijn, is het minder makkelijk om voldoende te lenen om dat bedrag op te kunnen brengen. Een derde probleem ligt bij de hypotheekverstrekkers. Sommige daarvan hebben achterstanden bij de afhandeling van hypotheekaanvragen waardoor het lang kan duren voor dit deel van de scheiding rond is.

Piek na de vakantie

Traditiegetrouw zien de hypotheekadviseurs een piek in het aantal adviesaanvragen in verband met een scheiding na de zomervakantie. Ook dit jaar zien zij dit effect weer. Dan is er een groep die het zo snel mogelijk achter de rug wil hebben en een groep die juist de tijd neemt om alles goed te regelen. “Als het besluit eenmaal is genomen, dan komen mensen ook vaak snel in actie omdat ze willen weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast willen mensen snel handelen, omdat de huizenprijzen op dit moment gunstig zijn. Veel klanten in een dergelijke situatie willen de echtelijke woning tegen een goede prijs verkopen en ieder goedkoper gaan wonen. Toch zijn er ook mensen die er op een rustige manier met elkaar uit willen komen. Ook komt het voor dat mensen al enige tijd uit elkaar zijn, waarbij de partner soms al uit huis is en ze het nu ook nog officieel willen regelen”, aldus De Hypotheekshop.

CBS: meer huwelijken en dalend aantal scheidingen

De Hypotheekshop komt met deze cijfers op de dag nadat het CBS meldde dat er in de eerste zeven maanden van dit jaar meer huwelijken zijn gesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal huwelijken is de afgelopen jaren afgenomen. Steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. In 2020 was er een extra dip in het aantal trouwfeesten door de coronapandemie. Het jaar erna werden er wel weer meer huwelijken gesloten, maar nog steeds aanzienlijk minder dan voor corona.

Het CBS heeft ook cijfers over het aantal echtscheidingen. Deze komen niet overeen met wat de hypotheekadviseurs ervaren. In de afgelopen drie jaren neemt het aantal echtscheidingen op jaarbasis af. Ook in de eerste zeven maanden van 2022 zijn het er minder dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar. Het CBS ziet een piek in het aantal echtscheidingen in de maand maart. Een mogelijke verklaring is dat het moment dat de scheiding daadwerkelijk geregistreerd wordt, niet samenvalt met het moment waarop de (ex)partners besluiten hun woning te verkopen.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES