Cribb: inmiddels drieduizend huizen te koop voor wie zelf ook wil verkopen

Cribb: inmiddels drieduizend huizen te koop voor wie zelf ook wil verkopen

Huizensite Cribb meldt een groeiend aanbod van woningen. Inmiddels staan er ruim drieduizend woningen te koop op de site en zijn er vijftien woningen daadwerkelijk verkocht. Het idee achter de website is dat mensen die een huis willen kopen, ook meteen hun eigen woning in de verkoop doen. Zo wachten kopers en verkopers niet meer op elkaar en zou de woningmarkt weer enigszins los moeten komen.

Iedereen wacht op iedereen

Volgens Cribb zijn er zo’n 250.000 doorstromers op zoek naar een nieuwe koopwoning. Dat betekent dat er ongeveer ditzelfde aantal woningen in de verkoop zal komen als de eigenaar eenmaal een nieuwe woning heeft gevonden. Doordat echter iedereen zit te wachten tot er een geschikte woning beschikbaar komt, komt het verkoopproces niet op gang: iedereen wacht op elkaar.

Cribb wil dit doorbreken door alleen huiseigenaren toe te laten die ook hun eigen woning te koop aanbieden. “Ons model gaat uit van wederkerigheid en samenwerking, iets dat in deze tijd een welkome afwisseling is”, zegt Jeroen Wilhelm, medeoprichter en directeur van Cribb. “Het etalagemodel van de huidige huizensites werkt niet in de huidige markt waar veel vraag en weinig aanbod is. In de afgeschermde omgeving van het Cribb-systeem ontstaat een marktwerking die meer in balans is.”

Omgekeerde No Risk-clausule

Bij de verkoop van een woning wordt soms gebruikgemaakt van de zogenaamde ‘No Risk-clausule’. Als de koper niet op tijd de oude woning heeft verkocht, gaat de koop niet door. Wat Cribb doet, is eigenlijk het tegenovergestelde: als de verkoper niet op tijd een nieuwe woning vindt, gaat de verkoop niet door. Volgens Cribb draagt dit bij aan de doorstroming op de woningmarkt.

Starters

Doordat nu alleen potentiële kopers worden toegelaten die zelf ook een woning te verkopen hebben, lost dit het probleem voor de starters nog niet op. In de toekomst is het echter wel de bedoeling dat ook de groep kopers die nog geen eigen woning heeft, kan profiteren van het aanbod via Cribb: “We monitoren voortdurend of er voldoende woningen in onze database zitten die voor starters geschikt zijn. Zodra dat het geval is, worden zij ook toegelaten”, zegt Wilhelm. Cribb geeft in hetzelfde persbericht aan dat er al enkele tientallen starters zijn toegelaten en dat sommige daarvan al een woning hebben kunnen kopen.

Bron: Cribb

GEEN REACTIES