Coronamonitor: Weinig bankklanten met betalingsproblemen

Coronamonitor: Weinig bankklanten met betalingsproblemen
© Josh Appel, Unsplash

Het totaalbedrag aan kredieten die banken aan bedrijven verleenden tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 51,1 naar 53,5 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken ruim 59.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Onder zowel bedrijven als particulieren zijn momenteel geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. Dat blijkt uit de vijfde Corona Monitor banken van de NVB.

Van het totaalbedrag van 53,5 miljard euro gaat voor 3,4 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL-C) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit betreft ruim 8.300 bedrijven.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, worden de meeste kredieten verstrekt aan kleinere bedrijven. “Van de kredieten die in de monitor naar voren komen, betreft 60% een bedrag onder de 250 duizend euro.”

Nieuwe fase
Buijink ziet nu geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. “De aangekondigde verlenging van de overheidssteun en de uitbreiding van de terugbetaalregeling voor uitgestelde belastingen dragen daaraan bij. We gaan nu een nieuwe fase in, waarbij ondernemers zich opmaken om weer vooruit te kijken. Het kabinet heeft aangegeven dat de regelingen BMKB-C, KKC en GO-C in de herstelfase ruimer kunnen worden toegepast, waarbij investeringen voor herstel via de garantieregelingen kunnen worden ingevuld. Dat is met name relevant in sectoren die door corona hard zijn geraakt, waar ondernemers na anderhalf jaar veel van hun eigen reserves hebben moeten gebruiken.”

Betaalpauze
129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 56,6 miljard euro financiering voor 188.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Hypotheken en consumptieve leningen
Ook bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Bij de groep die wordt geraakt door de crisis nemen banken vooralsnog geen gevolgen waar voor de betalingen voor hypotheken en consumptieve leningen. Daarnaast zien banken dat bepaalde groepen klanten flink hebben gespaard, mogelijk omdat er minder kon worden uitgegeven door de beperkende maatregelen. Hieruit komt naar voren dat de coronacrisis zeer verschillend uitpakt voor Nederlanders. De overheidsmaatregel om betaalpauzes die banken op individuele basis kunnen geven fiscaal te ondersteunen, is verlengd tot 31 oktober 2021.

Bron: NVB

GEEN REACTIES