Corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen vervalt per 15 juli

Corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen vervalt per 15 juli
© Pixabay

Tijdens de coronacrisis was de geldigheid van de inkomensbewijsstukken voor het verkrijgen van een hypotheek tijdelijk ingekort. Omdat de onzekerheden omtrent het verloop van Corona zijn afgenomen, zijn deze bewijsstukken vanaf 15 juli weer als vanouds drie maanden geldig. Ook de corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen van particulieren komt te vervallen. De vragenlijst voor ondernemers blijft nog.

Dit meldt de Vereniging van Banken (NVB). Om klanten te beschermen tegen overkreditering wordt bij iedere hypotheekaanvraag de bestendigheid van het inkomen getoetst. Het gaat dan om de werkgeversverklaring, de salarisstrook, de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan. Deze zijn normaal gesproken drie maanden geldig.

Omdat de coronacrisis grote onzekerheid opleverde voor de financiële situatie van individuen, formuleerde de NVB vorig jaar een aantal additionele uitgangspunten. De geldigheid van de documenten werd ingekort. Ook werd voor alle hypotheekaanvragen een vragenlijst ingevuld om de impact van Corona op bestendigheid van het inkomen en de betaalbaarheid van de hypotheeklasten vast te stellen.

Aangezien de onzekerheden omtrent het verloop van Corona zijn afgenomen, komen de additionele uitgangspunten per 15 juli te vervallen. De werkgeversverklaring, perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en salarisstrook zijn zoals voorheen, weer drie maanden geldig. Ook kunnen geldverstrekkers per 15 juli bij hypotheekaanvragen op de reguliere manier het bestendige inkomen bepalen.

Grote impact bij specifieke groepen
De Coronacrisis pakt zeer verschillend uit voor Nederlanders. Bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Dit laat onverlet dat bij specifieke groepen de Coronacrisis grote impact kan hebben op de financiële situatie. De vragenlijst voor ondernemers, die inzichtelijk maakt in welke mate de Coronacrisis hem of haar financieel raakt, blijft daarom behouden. De geldigheidsduur van de inkomensverklaring voor ondernemers gaat wel terug naar zes maanden.

GEEN REACTIES