Checklist Uit elkaar gaan

63% van de Nederlanders die de afgelopen 3 jaar een punt achter hun relatie zette, had daarna minder geld te besteden. Bijna 1 op de 5 houdt zelfs schulden aan over.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken over hoe mensen het uit elkaar halen van financiële zaken na een relatiebreuk ervaren. Hoewel de overgrote meerderheid een redelijk beeld had van de financiële gevolgen, was het voor 60% van de mensen geen reden om deze ingrijpende beslissing uit te stellen. Om mensen inzicht te bieden welke financiële zaken er komen kijken bij de beëindiging van een relatie, heeft het platform de checklist ‘Uit elkaar gaan’ gelanceerd.

Zes op de tien met een nieuwe relatie hebben naar aanleiding van eerdere ervaringen hun zaken nu anders geregeld. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die geen bemoeienis hadden met de financiële administratie in de relatie het scheiden van de financiële zaken als moeilijker en oneerlijker ervaren. Ook geeft een deel van deze groep aan bepaalde zaken bij de afhandeling van de financiële zaken nu anders te doen. Duidelijke afspraken maken en meer op papier vastleggen worden het meest genoemd.

Het onderzoek bevestigt hoe belangrijk het is dat beide partners samen verantwoordelijk zijn voor de financiële administratie. Daarmee is er bij een onverhoopte breuk meer grip op de financiële situatie en staat men minder snel voor verrassingen.

Invloed van kinderen.

Het hebben van kinderen vertraagt voor veel stellen de beslissing om uit elkaar te gaan. Niet alleen wordt in dat geval vaker uitgesteld vanwege het opzien tegen de financiële gevolgen, ook stelt men de beslissing over wat te doen met de koopwoning uit en blijft men langer samen met de ex-partner onder één dak wonen.
Daarnaast blijkt dat de aanwezigheid van kinderen het uit elkaar halen van de financiële zaken lastiger maakt. Gebrouilleerde partners zonder kinderen ervaren het afhandelen van de financiële zaken vaker als eerlijker dan mensen met kinderen.

De checklist ‘Uit elkaar gaan’ van Wijzer in geldzaken biedt hierbij hulp. Deze checklist helpt ook bij het (opnieuw) organiseren van de geldzaken wanneer een relatie wordt beëindigd.

Een andere handige folder is ‘U gaat scheiden’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wanneer kunt u scheiden?
  • Hoe moet u scheiden?
  • Hoeveel kost de procedure?
  • Nevenvoorzieningen
  • Pensioen
  • Het ouderschapsplan
  • Hoe moet u een geregistreerd partnerschap beëindigen?
  • Waar kunt u terecht als u vragen hebt?
  • Waar kunt u terecht voor hulp?

GEEN REACTIES