CFD stelt vergaande noodmaatregelen voor in Corona Crisis Code

CFD stelt vergaande noodmaatregelen voor in Corona Crisis Code
© Pixabay

Uitstel van het invullen van de AFM-monitor, royementsbescherming voor verzekerden en renteverlaging op kredieten. Dat zijn enkele van de noodmaatregelen die de Commissie Financiële Dienstverlening heeft opgesteld in een zogeheten Corona Crisis Code. De Commissie nodigt nodigt het Ministerie van Financiën uit om hierover in gesprek te gaan.

“Er is momenteel terecht volop aandacht voor het bestrijden van het Corona virus. CFD verwacht dat de financiële gevolgen voor burgers en bedrijven nog lang na het virus voelbaar zullen zijn. Maar ook nu ontstaan al een aantal situaties die kunnen leiden tot ongewenste effecten voor verzekerden en geldleners”, licht de CFD toe in een persbericht.

Belangrijk punt voor de CFD is meer duidelijkheid bij annuleringsverzekeraars. “CFD maakt zich grote zorgen over de enorme financiële klap die consumenten krijgen die al reizen hebben geboekt en door het coronavirus hun vakantie geannuleerd zien worden. We vinden dat verzekeraars hier een grote verantwoordelijkheid hebben. Het is nu een wirwar van verschillende regels bij verzekeraars en de schade lijkt te worden doorgeschoven naar de reisorganisaties. Dat kan en moet veel beter.”

Verder wil de CFD dat intermediairs meer tijd krijgen voor het invullen van de jaarlijkse AFM-monitor. De Commissie pleit voor uitstel tot 1 augustus 2020. Daarnaast moeten verzekerden de garantie krijgen dat ze niet geroyeerd worden bij wanbetaling van essentiële verzekeringsproducten. Ook zou de rente op consumptieve kredieten tijdelijk verlaagd moeten worden naar een fractie boven de hypotheekrente.

Enkele andere voorgestelde maatregelen zijn: een voucher voor onafhankelijk advies voor gezinnen die in de problemen zijn geraakt, bekostigd door de aanbieders; verlenging van de geldigheid van hypotheekoffertes; soepeler omgang met het verstrijken van de termijn voor een bouwdepot en geen uitsluiting van overlijdens- en uitvaartverzekeraars voor het coronavirus.

Bron: CFD

GEEN REACTIES