Centraal Beheer gaat zelfrijdende (deel)auto’s verzekeren

Centraal Beheer gaat zelfrijdende (deel)auto's verzekeren
© Achmea

Centraal Beheer gaat als eerste in Nederland zelfrijdende elektrische deelauto’s verzekeren. Moederbedrijf Achmea heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Eindhovense scale-up Amber. Dit bedrijf levert geen auto’s, maar biedt mobiliteit.

Achmea wil actief inzetten op het creëren van innovatieve producten en diensten. Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea (foto), is er daarom van overtuigd dat de huidige autoverzekering op de schop gaat. Hij noemt een voorbeeld: “De huidige data op basis waarvan we de premies berekenen zijn straks deels niet meer relevant. In de toekomst werken we niet meer met statistische data (schadehistorie), maar met realtime data.

“Niemand weet hoe de toekomst er exact uit zal zien. Maar wij kunnen en willen nu niet afwachten. Het is onze ambitie om toonaangevend te zijn en daarom moeten we juist nu het voortouw nemen en samen met partners als Amber nieuwe richtingen verkennen en de route bepalen. Zodat we de toekomst een stap voor zijn.”

Autonoom verplaatsen
De zelfrijdende auto’s van Amber die Centraal Beheer gaat verzekeren, verplaatsen zich
autonoom zonder een bestuurder die corrigerend optreedt. De software in deze auto’s kan
aan de hand van realtime data voorspellen op welke tijdstippen en locaties de vraag naar
deelauto’s groot is. Op die manier zorgt Amber ervoor dat de deelauto’s altijd staan waar ze moeten staan.

De zelfrijdende (deel)auto die Amber vanaf 2021 zelf gaat produceren (de Amber One
geheten), is volledig elektrisch en kent minimaal een dubbele levensduur ten opzichte van een traditionele auto. Onderdelen zijn gemakkelijk vervangbaar.

Amber beheert op dit moment enkele tientallen elektrische BMW i3’s, die als deelauto’s
worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. Volgend jaar wordt dit uitgebreid met testen op afgesloten stukken weg.

Bron: Achmea

GEEN REACTIES