30-jaars hypotheekrente met NHG bereikt historisch dieptepunt

30-jaars hypotheekrente met NHG bereikt historisch dieptepunt
© Pixabay

Voor het eerst in de historie doorbrak de gemiddelde 30-jaars hypotheekrente met NHG vorige week de grens van 3%. Dit meldt de Hypotheekshop in haar wekelijkse renteoverzicht.

Hoewel er voor het eerst in acht weken vorige week meer renteverhogingen (ABN AMRO, SNS) dan verlagingen te noteren vielen, waren dit slechts kleine aanpassingen. Enkele andere aanbieders verlaagden de rente echter wat meer (NIBC, Lloyds, Venn, Hypotrust Comfort), waardoor de gemiddelde hypotheekrentes toch daalden. De gemiddelde 30-jaarsrente ligt nu op 2,99%. In 2014 zakte de gemiddelde 5-jaarsrente al onder de 3%, in 2015 gevolgd door 10 en 20 jaar vast. Het zakken van de 30-jaarsrente illustreert de enorme invloed van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rentestand, aldus de Hypotheekshop.

Donderdag publiceerde de ECB de notulen van de beleidsvergadering van september. Daaruit valt op te maken dat de ECB op de vergadering van eind oktober inderdaad zal besluiten tot afbouw van het programma vanaf begin volgend jaar. Het sterke herstel van de economie van de eurozone en het verdwijnen van de risico’s op deflatie maken dit mogelijk.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de 10-jaars kapitaalmarktrente eind 2017 zal zijn opgelopen tot 0,8%, en in 2018 verder tot 1,0%. De kortlopende rente zal voorlopig nog stabiel blijven.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES