CBS: economisch beeld minder positief

CBS: economisch beeld minder positief

Volgens de Conjunctuurklok van het CBS was het beeld van de conjunctuur in oktober minder positief dan in september. Wel is het beeld optimistischer dan het langjarig gemiddelde. De Conjunctuurklok is een soort samenvatting van de belangrijkste economische informatie die het CBS publiceert. Het gaat hier om een macro-economisch beeld en het zegt dus niets over specifieke groepen huishoudens, bedrijven of regio’s.

Laag consumentenvertrouwen

De Conjunctuurklok is samengesteld uit 13 indicatoren. Hiervan presteerden er slechts vier slechter dan hun langjarige trend. Zo bleef het consumentenvertrouwen stabiel op een dieptepunt liggen. Het producentenvertrouwen was echter, ondanks een lichte afname, nog steeds positiever dan het langjarig gemiddelde. Ondanks het lage vertrouwen besteedden huishoudens in augustus 2022 4,1% meer dan in dezelfde maand van 2021, na correctie voor prijsveranderingen en aantal koopdagen. Ze besteedden meer aan diensten en minder aan goederen.

Ook op de arbeidsmarkt zijn wat positieve en wat minder positieve zaken te zien. Er werd in het tweede kwartaal van 2022 2,6% meer gewerkt dan een kwartaal eerder. Ook is het aantal vacatures weer toegenomen, fijn voor wie werk zoekt maar minder prettig voor de werkgevers. Eind juni waren er 467.000 openstaande vacatures. Het aantal werklozen lag lager: 382.000 in september. Dit aantal is aan het stijgen. Uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars deden het dan ook goed: hun omzet steeg in het tweede kwartaal met 0,7% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Na een periode van stevige prijsstijgingen op de huizenmarkt, begint ook hier de rust weer te keren. In september waren de bestaande koopwoningen dan wel 9,4% duurder dan een jaar eerder maar in augustus was de prijsstijging nog 11,9%. De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in 2023 met 3,1% gaan dalen en in 2024 met 2,0%. Eind 2024 zou de huizenprijs daarmee terug zijn op het niveau van eind 2021.

Bedrijven groeien nog

Bedrijven lijken een positiever beeld te geven dan consumenten. De investeringen in materiële vaste activa waren in augustus 2022 3,1% groter dan een jaar eerder. Ook werd er 2,5% meer geëxporteerd. De Nederlandse industrie produceerde gemiddeld per dag bijna 6% meer dan in augustus 2021. Een minder positief punt is dat er in september 25 bedrijven meer failliet gingen dan in augustus. Wel is het aantal uitgesproken faillissementen nog laag vergeleken met de tijd voor corona.

Bruto binnenlands product toegenomen

In het tweede kwartaal van 2022 groeide de Nederlandse economie met 2,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat kwam voornamelijk door investeringen en doordat de export de import overtrof. Ook de consumenten droegen hun steentje bij met hun consumptie. Ondanks dat het beeld dus niet alleen maar negatief is, meldde ING onlangs dat we in een milde recessie zitten. De bank ziet dat de consumentenbestedingen in het derde kwartaal wat lager liggen maar durft nog niet te zeggen of we richting een serieuze recessie gaan.

Bron: CBS

GEEN REACTIES