NVM: groene woningen verkopen beter

NVM: groene woningen verkopen beter

Woningen met een groen energielabel hebben een hogere waarde dan woningen die minder duurzaam zijn. En dat verschil neemt steeds verder toe, concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Door de hoge kosten van energie letten huizenkopers steeds meer op het energielabel van een woning en willen zij meer betalen voor een woning met een groen label.

Groener label zorgt voor hogere waarde

NVM-dochter brainbay analyseerde verkopen van woningen met een energielabel volgens de methode zoals die sinds 2021 geldt. Op dat moment werd een nieuw energielabel ingevoerd dat een goed inzicht moet geven in de energiezuinigheid van een gebouw. Brainbay keek naar het verschil in opbrengst van vergelijkbare woningen die verschillende energielabels hebben. Een goed energielabel blijkt een flinke waardevermeerdering van de woning op te leveren. Zo wordt een woning met energielabel C gemiddeld voor 11,6% meer verkocht dan een vergelijkbare woning met label G. Bij een gemiddelde woningwaarde van ruim 4 ton gaat het dan al snel om bijna 50.000 euro verschil.

De grootste winst is te halen voor woningen die nu nog niet erg duurzaam zijn en een flinke sprong maken. De eigenaar van een woning met label E die het huis weet te verduurzamen tot label A gaat er zo’n 14,5% op vooruit. Gaat de woning van label G naar label F dan wordt hij slechts 2,1% meer waard. Ook een woning die al label A had maar naar label A+ gaat, wordt iets meer waard maar met 2,9% is die stijging relatief beperkt.

Als er iets te kiezen is

Door de hoge energielasten geven veel mensen de voorkeur aan een energiezuinige woning. Nu de woningmarkt aan het afkoelen is en er meer aanbod beschikbaar komt, kunnen kopers steeds vaker de keuze maken voor een woning met een groen label. Er is echter nog steeds sprake van krapte in veel regio’s. In die gebieden kunnen kopers minder kieskeurig zijn en is de waardevermeerdering bij een overgang van bijvoorbeeld label G naar label C of D een stuk kleiner.

Als voorbeeld noemt brainbay de steden Enschede en Utrecht. In Enschede is er meer ruimte op de woningmarkt. Het verschil in woningwaarde voor een woning met label C ten opzichte van label G is in Enschede 15% terwijl het in Utrecht maar 10% is.

Afkoeling woningmarkt sterker bij energieslurpers

Dat de hypotheekrentes zijn gaan stijgen en de inflatie de pan uit rijst, is duidelijk merkbaar op de woningmarkt. In het derde kwartaal van 2022 rapporteerde de NVM een daling van de gemiddelde transactieprijzen met 5,8% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Brainbay concludeert uit de analyse van de cijfers dat de verkopen van woningen met een groen label minder snel achteruitgaan, dat de prijzen minder snel dalen, dat de woningen sneller verkocht worden en dat er vaker en meer boven de vraagprijs wordt betaald.

Aan de verandering van het aantal verkopen is de impact van het energielabel duidelijk te zien. Van woningen met eeen E, F of G-label werden er 12% tot 18% minder verkocht. Voor de labels A tot en met D was dat maximaal 10%. Van woningen met een label beter dan A daalden de verkopen zelfs maar 4%. De daling van de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter is veruit het grootst bij woningen met label F: zo’n 8%. Woningen met label B of beter werden minder dan 4% minder waard. Ook ziet brainbay nog meer overbiedingen bij woningen met een label C of beter. Van die woningen wordt ongeveer 66% boven de vraagprijs verkocht. Dat geldt maar voor 56% van de woningen met label G.

“Verduurzaming voegt dus waarde toe. Het zou daarom mooi zijn als de overheid nog meer inzet op verduurzaming van de minder duurzame woningen en daarbij consument ondersteunt die dat financieel ook nodig hebben”, aldus Rieks van den Berg, NVM-bestuurslid van de vakgroep Wonen en portefeuillehouder duurzaamheid.

Bron: NVM

GEEN REACTIES