Nederlandse tak van Aegon over naar a.s.r.

Nederlandse tak van Aegon over naar a.s.r.

Aegon gaat de Nederlandse pensioen-, levensverzekerings-, schadeverzekerings-, bank- en hypotheekactiviteiten samenvoegen met die van a.s.r. Aegon wil zo kapitaal vrijmaken om leider te worden in markten waar Aegon goed is gepositioneerd voor groei. Het gaat dan onder andere om Transamerica in de Verenigde Staten en Aegon Asset Management, de internationale vermogensbeheerder van Aegon. Naar verwachting zal de integratie in de tweede helft van 2023 zijn afgerond.

Betaling in aandelen en contant geld

In ruil voor zijn Nederlandse activiteiten ontvangt Aegon een strategisch aandelenbelang van 29,99% in a.s.r. met bijbehorende rechten en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenpakket is op 26 oktober 2022 einde van de dag 2,4 miljard euro waard. Daarmee komt de totale overnamesom uit op 4,9 miljard euro. Ook mag Aegon twee kandidaten benoemen in de Raad van Commissarissen van a.s.r.

Van het contante bedrag wordt 700 miljoen euro gebruikt om de schuld af te lossen en gaat 1,5 miljard euro naar de aandeelhouders. Het restant wil Aegon gebruiken om verder te groeien in markten waar het bedrijf goede groeimogelijkheden ziet. Onder andere Transamerica in de Verenigde Staten zal daarvan gaan profiteren.

Onderdelen die overgaan

Aegon is in Nederland actief op de markt voor pensioenen, levensverzekeringen en schadeverzekeringen. Daarnaast verstrekt het bedrijf hypotheken en is de bank Knab onderdeel van Aegon. Al deze activiteiten worden overgezet naar a.s.r. Wat wel bij Aegon blijft, is het vermogensbeheer voor de beleggingen van Cappital, Aegons premiepensioeninstelling. Dit wordt gedaan door Aegon Asset Management, een bedrijfsonderdeel dat internationaal werkt. Aegon Asset Management zal het beheer van de hypotheekfondsen van a.s.r. overnemen. Bovendien zijn Aegon en a.s.r. een exclusieve lange termijn samenwerking aangegaan voor het beheer van de illiquide beleggingen die onderdeel zijn van de eigen beleggingen van de gecombineerde activiteiten.

Marktleider op het gebied van pensioenen

De samenvoeging van Aegon en a.s.r. leidt tot een grote speler op de markt voor pensioenen. Naar eigen zeggen zal de combinatie een leidende positie hebben op de Nederlandse pensioenmarkt. Ook in inkomensverzekeringen wordt de combinatie marktleider. Op het gebied van de schadeverzekeringen resulteert een iets bescheidener bedrijf: hier wordt het de derde speler op de markt. Het samenvoegen van de twee bedrijven moet leiden tot kosten- en diversificatievoordelen. Ook zal het voor beide bedrijven samen mogelijk zijn tot een beter productaanbod te komen.

Goedkeuring

De samenvoeging van de bedrijven moet nog goedgekeurd worden door de toezichthouders, mededingingsautoriteiten en aandeelhouders van zowel Aegon als a.s.r. Ook moet het consultatieproces van de ondernemingsraden van beide bedrijven nog afgerond worden. Naar verwachting kan de transactie in de tweede helft van 2023 afgerond worden. De merknaam Aegon zal daarna nog drie jaar gebruikt worden voor de pensioen- en hypotheekproducten. De merknaam a.s.r. zal de leidende merknaam worden. Onderdelen van Aegon met een eigen merknaam, zoals TKP, Knab, Robidus en Nedasco, houden die namen.

Bron: Aegon

GEEN REACTIES