Calcasa, ING en Taxatheek starten proef met desktop-taxatie

Calcasa, ING en Taxatheek starten proef met desktop-taxatie
© Pixabay

Calcasa, ING en de Taxatheek lanceren een nieuwe vorm van taxeren, de desktop-taxatie. Deze taxatievorm combineert de modelmatige waardebepaling van een woning met de expertise van een taxateur, zonder dat deze de woning bezoekt. Dit is nodig omdat vanaf 1 juli 2021 een modeltaxatie bij het verkrijgen van een hypotheek niet meer is toegestaan.

Wanneer consumenten een hypothecair krediet aanvragen waarbij de loan-to-value maximaal 90 procent bedraagt, maken zij tot nu toe vaak gebruik van een modeltaxatie. Hierbij worden kengetallen van de woning in kaart gebracht, zoals locatie, bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, het type woning en de prijzen van minimaal 30 vergelijkbare woningen in de buurt. De modeltaxatie kost enkele euro’s tot een paar tientjes.

Een nieuwe leidraad van de Europese Banken Unie stelt strengere eisen voor alle Europese banken aan de waardering van het onderpand dat als zekerheid dient voor een financiering. Per 1 juli betekent dit dat alleen een modelmatige taxatie niet meer is toegestaan. De modelmatige waarde moet voortaan ook worden beoordeeld door een expert. Met als gevolg dat hypotheekaanvragers straks weer aangewezen zijn op een bezoek van een taxateur, wat al snel honderden euro’s kost en meer tijd vergt.

De desktop-taxatie wordt een tussenvorm: deze combineert de modeltaxatie met de kennis van een taxateur, zonder dat die de woning bezoekt. De desktop-taxatie is snel beschikbaar en wordt volgens Tijs Pellemans, directeur van Calcasa, iets duurder dan de huidige modelwaardering, maar veel goedkoper dan een volledige fysieke taxatie. De laatste vorm blijft natuurlijk ook altijd een optie.

Vanaf april wordt de desktoptaxatie getest in een pilot. Een deel van de Calcasa-taxatierapporten die worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag bij ING, zal achter de schermen worden beoordeeld door een onafhankelijke taxateur van de Taxatheek. De klant of intermediair merkt hier niets van en het huidige proces blijft in de pilotfase hetzelfde. Als de pilot succesvol is, wordt dit proces per 1 juli door ING ingevoerd voor hypotheekaanvragen tot 90% van de waarde. Vanaf dat moment kunnen ook andere adviseurs de desktop-taxatie aanvragen.

Het pilot van Calcasa, ING en de Taxatheek is naar eigen zeggen het eerste alternatief dat het mogelijk maakt om voor hypotheken onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding toch een modelmatige taxatie als basis te blijven gebruiken.

Bron: Calcasa

GEEN REACTIES