‘Brandbare gevelpanelen ook op Nederlandse gebouwen’

Een ‘Grenfell-brand’, die vorig jaar in Londen voor 71 doden zorgde en verzekeraars veel financiële schade opleverde, is ook in Nederland niet ondenkbaar.

Dat blijkt uit een interview met Peter van der Leur, brandveiligheidsadviseur bij adviesbureau DGMR, dat dagblad Trouw maandag publiceerde. Van der Leur zegt de laatste maanden bij meerdere gebouwen te zijn tegenkomen, zie zijn bekleed met de brandonveilige panelen. Aan deze gebouwen wordt momenteel gewerkt, of ze zijn inmiddels verbouwd. Een voorbeeld is de Hogeschool van Rotterdam, die een van zijn gebouwen moest sluiten vanwege een verkeerd type paneel. Overigens wat dit betreffende paneel veiliger (met minder kunststof van binnen) dan de platen in het Grenfell-gebouw in Londen.

Dat neemt niet weg dat ook in Nederland de meest onveilige panelen zijn en worden gebruikt, aldus Van der Leur. De panelen worden gewoon verkocht en zijn niet verboden omdat voor lage gebouwen minder zware eisen gelden. ‘Maar een aannemer kan die gevaarlijkere platen dus gewoon bestelen en daarmee een hoog gebouw bekleden.’ Maar op welke schaal dit gebeurt is volgens hem onduidelijk vanwege slechte controle. ‘Gemeenten controleren op een bouwplaats alleen steekproefsgewijs en een gevel geldt voor gemeenten niet direct als cruciaal.’

Daarnaast zijn er geen verkoopcijfers van de panelen in Nederland bekend. Een poging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om bij leveranciers deze cijfers op te vragen is niet gelukt, stelt Wico Ankersmit, directeur van Vereniging Woning- en Bouwtoezicht, in hetzelfde artikel.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES