Brand in woning komt vaker voor bij jonge ouders

Brand in woning komt vaker voor bij jonge ouders
© Pixabay

Jonge gezinnen lopen een grotere kans op woningbrand, blijkt uit onderzoek. Oorzaak is o.a. het veelvuldig gebruik van elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals wasdrogers. Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico’s op brand. Daarom staan de landelijke Brandpreventieweken van oktober in het teken van het jonge gezin.

Dat jonge ouders zich minder bewust zijn van hun verhoogde risico op woningbrand wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. Voorzitter René Hagen: “40% van de jonge ouders maakt bijvoorbeeld het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt schoon. Terwijl dit een top-3-veroorzaker is van woningbrand. Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt.”

Tijdens de Brandpreventieweken wordt o.a. aandacht besteed aan rookmelders: in 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 35% hangt op de juiste plek én werkt. Daarnaast krijgen ouders het advies om ’s nachts slaapkamerdeuren dicht te houden. Dit om verspreiding van brand en rook te vertragen. Van tevoren moet men dan wel testen of de rookmelders nog te horen zijn. Over het nog kunnen horen van huilende kinderen in de nacht rept het persbericht niet.

Overigens bleek uit eerder onderzoek van het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid, een van de deelnemers aan de Brandpreventieweken) dat alleenstaande ouderen het vaakst overlijden bij een woningbrand.

Bron: Brandpreventieweken

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES