Brabantse varkensboer krijgt hagelschade toch vergoed

Premie hagelschade verdubbelt
© Px

Een varkensboer uit het Brabantse Someren krijgt toch het volledige schadebedrag uitgekeerd van Interpolis voor de stalschade naar aanleiding van de hagelstormen in 2016.

Dat heeft de rechter bepaald nadat de boer een zaak aanspande tegen Interpolis. De verzekeraar wilde aanvankelijk maar 25% van de schade betalen, omdat er volgens Interpolis sprake zou zijn van een versleten dak. De boer had op zijn stal een zogeheten ‘asbestdak’ (dat in elk geval dateert van voor 1994). Interpolis gebruikte een interne schaderichtlijn die stelde dat wanneer een asbestdak grote tekenen van slijtage vertoont, er standaard een kwart van de schade wordt uitgekeerd.

Maar de rechter vond dat de mate van slijtage niet genoeg is aangetoond. Interpolis zal dus ook de resterende 75% van de schade moeten uitkeren. Daarnaast spelen er nog zaken van andere veehouders in een zelfde situatie, dus met schade aan hun asbestdak. Volgens advocatenbureau Goorts + Coppens kunnen deze boeren hoop putten uit deze uitspraak.

Deze uitspraak staat overigens los van de inmiddels veelbesproken zaak van een andere veehouder uit Someren. Deze boer claimde op basis van een stormverzekering bij Interpolis de hagelschade aan zijn stal. In een bodemprocedure stelde hij (samen met branchevereniging ZLTO) dat een zogeheten ‘supercel’ de oorzaak was van de hagelval. Bij deze zaak is de boer door de rechter én in hoger beroep in het ongelijk gesteld. Niet bekend is of de boer en ZLTO nog vervolgstappen hebben ondernomen.

Bron: Eindhovens Dagblad

GEEN REACTIES