ABN Amro en Rabobank mogelijk betrokken bij ‘dividendstrippen’

ABN Amro en Rabobank mogelijk betrokken bij ‘dividendstrippen’
© Pixabay

Bankiers, effectenhandelaren, investeerders en fiscalisten hebben de Europese belastingdiensten voor tenminste 55 miljard euro schade berokkend door onrechtmatige belastingteruggaven. Ook de ABN Amro en een dochter van de Rabobank zouden daarbij betrokken zijn. Dit meldt onderzoekssite Follow the Money. De site put uit 180.000 pagina’s aan gelekte documenten, in handen van Follow the Money en 18 andere redacties in Europa.

Via zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden zouden banken en brokers de belastingdiensten in Europa tussen 2001 en 2016 op zijn minst 55,2 miljard euro te ontfutselen. Experts spreken van ‘de grootste belastingroof uit de Europese geschiedenis.’ Een van de hoofdrolspelers in deze fraude zou de Zwitserse bank Sarasin zijn. Sarasin was in die periode een dochter van de Rabobank.

CumEx en CumCum
Het gaat hier om twee soorten strategieën die onder de term ‘dividendstrippen’ worden samengevat: CumEx en CumCum. CumEx is een vorm van belastingontduiking en komt erop neer dat er meerdere keren dividendbelasting wordt teruggevorderd terwijl er maar één keer dividendbelasting wordt afgedragen. CumCum wordt door regelgevende instanties gezien als belastingontwijking (onrechtmatig).

De autoriteiten (toezichthouders en belastingdiensten) traden niet of nauwelijks op tegen deze praktijken. Vaak hadden de autoriteiten niet eens door dat ook zijzelf gestript werden.

De Nederlandse Belastingdienst zou voor minimaal 152 miljoen euro zijn benadeeld door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Het gaat hier om CumCum-transacties.

Bron: Follow the Money

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES