Bijna helft Nederlanders tekent contract zonder het te snappen

Bijna helft Nederlanders tekent contract zonder het te snappen
© Pixabay

Zo’n 45% van de Nederlanders zegt wel eens een contract te tekenen zonder de inhoud goed te hebben begrepen. Vooral contracten van een koopwoning of huurhuis worden vaak niet begrepen (34%). Ook arbeidscontracten (22%), vakantiereizen (11%), en vaststellingsovereenkomsten/ontslagvoorstellen van werkgevers (10%) zijn onduidelijk maar worden toch getekend.

Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener DAS dat bureau Ipsos heeft gehouden onder 1054 Nederlanders.

Advies vragen aan een expert kan in zo’n geval helpen, maar meer dan de helft van de Nederlanders (56%) doet dat niet. Als reden geeft men aan: geen advies nodig te hebben (39%); advies te duur te vinden 28%; niet te weten bij wie men moet zijn 17%.

Juridische termen
Slechts 35% van de bevraagden geeft desgevraagd aan de juridische termen in contracten en/of overeenkomsten goed te begrijpen. Bij 14% van de bevraagden is er wel eens iets misgegaan nadat ze akkoord waren gegaan met een contract waarvan ze de inhoud niet goed begrepen. De gevolgen varieerden van: ik kreeg niet wat ik had verwacht (31%) tot: ik ben opgelicht (20%). DAS vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk.

Bron: DAS

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES