Beroepsorganisaties RFEA en FFP fuseren

Beroepsorganisaties RFEA en FFP fuseren

Het Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) en de beroepsorganisatie voor gecertificeerd financieel planners (FFP) bundelen hun krachten. Met ingang van 1 januari 2023 gaat de Vereniging RFEA op in de beroepsorganisatie FFP. Het RFEA-keurmerk blijft nog maximaal vijf jaar bestaan.

Het RFEA-keurmerk staat sinds 2009 voor specialistische kennis en kunde op het gebied van financieel advies rond scheiden. RFEA bewaakt de kwaliteitseisen die worden gesteld aan de adviseurs en draagt de waarde van dit specialistische advies uit naar consumenten. Daaraan is en blijft veel behoefte. Echter, beide organisatie zien dat consumenten tegelijkertijd steeds vaker vragen om een specialist met een brede integrale kijk op hun financiële situatie.

Adviseurs volgen deze ontwikkeling, “Wij voorzien dat deze trend zich de komende jaren doorzet”, aldus Rolf van Baarle, RFEA-voorzitter ad interim. “Dit is voor RFEA reden geweest om op zoek te gaan naar een combinatie die het beste uit twee werelden – specialisatie en integraal financieel advies – verenigt. Die zoektocht resulteert in een fusie met FFP. FFP is met haar internationale keurmerk CFP® een organisatie die het belang van goed financieel scheidingsadvies erkent, onderkent en uitdraagt”, aldus Van Baarle.

‘Eén keurmerk is overzichtelijker’

Bij RFEA zijn momenteel 220 financieel echtscheidingsadviseurs aangesloten. FFP telt op haar beurt rond de 3.000 Certified Financial Planners. Circa 15% van de RFEA-leden is momenteel ook al aangesloten bij FFP. Binnen het overkoepelende VFBO-verband (Verbond Financiële BeroepsOrganisaties) werken beide clubs sinds 2020 al nauw met elkaar samen.

“Door nu samen te gaan, beschikken we straks onder het integrale keurmerk CFP® over meer middelen en zeggingskracht om de waarde van financieel echtscheidingsadvies beter uit te dragen”, aldus Van Baarle. “Eén keurmerk maakt de financiële wereld voor consumenten overzichtelijker. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat wij alle RFEA-leden mogen verwelkomen in het CFP-register en als lid van FFP”, stelt Mark Dukers, directeur FFP.

Vier nieuwe CFP-profielen

RFEA-leden kunnen het RFEA-keurmerk nog tot 2028 blijven voeren. Adviseurs zijn tot die tijd nog vindbaar op de RFEA-website. Zij worden vanaf 1 januari 2023 tevens houder van het keurmerk CFP®. Een RFEA-adviseur kwalificeert direct voor twee van de vier nieuwe CFP-profielen: ‘Familie & Nalatenschap’ en ‘Inkomen & Wonen’. Als een adviseur tevens de RFEA-aantekening ‘Ondernemer’ heeft, voldoet hij of zij ook aan het CFP-profiel ‘Ondernemen’.

Voor FFP-leden verandert er feitelijk niets. De huidige gecertificeerd financieel planners zullen vanaf januari 2023 voor de consument zichtbaar zijn op alle vier de profielen van het nieuwe modulaire vakbekwaamheidsbouwwerk: ‘Inkomen en Wonen’, ‘Vermogen’, ‘Familie en Nalatenschap’ en ‘Ondernemen’.

Bronnen: RFEA, FFP

GEEN REACTIES