Banksparen levert nog steeds meer op dan koopsomverzekering

copyright Pixabay

De eindkapitalen van een bankspaarproduct komen nog steeds hoger uit dan die van een koopsomverzekering, blijkt uit een MoneyView-rapport.

Vorig jaar was eenzelfde beeld te zien. Wel zijn de meest extreme verschillen kleiner geworden, stelt het onderzoeksbureau. Het verschil in eindkapitaal tussen de slechtst renderende koopsomverzekering en de best renderende bankspaarrekening bedroeg vorig jaar nog meer dan vijftig procent. Dit jaar is dit verschil teruggelopen naar iets meer dan veertig procent. Dat de verschillen kleiner zijn, is het gevolg van een lager effectief rendement op banksparen. Dit percentage daalde afgelopen jaar van 1,35% naar 1,25%, terwijl het rendement bij overleven bij koopsompolissen stabiel bleef op iets meer dan een half procent.

Vergelijking
Wordt gekeken naar het beste koopsomproduct en het beste bankspaarproduct, dan komt het eindkapitaal van de bankspaarrekening ongeveer 15% hoger uit, uitgaande van een storting van €5000, een looptijd van 20 jaar en een startleeftijd van 35 jaar. Bij een startleeftijd van 45 jaar komen vergelijkbare percentages naar voren. Is de looptijd van het product 30 jaar, dan lopen de rendementsverschillen verder op in het voordeel van de bankspaarrekening.

Uitkering
MoneyView keek ook naar de uitkeringsfase en ging bij de vergelijking uit van een uitkeringstermijn van tien jaar. Hier ontlopen bankspaar- en verzekeringsproducten elkaar niet zoveel, maar bankspaarlijfrentes geven in de meeste gevallen gemiddeld genomen een net iets hogere uitkering. Bij een lijfrentekapitaal van €50.000 op één leven is de maandelijkse uitkering van een bankspaarlijfrente circa 10 euro hoger dan van een lijfrenteverzekering. Is het kapitaal €125.000 dan is de maandelijkse uitkering van een bankspaarlijfrente ongeveer 20 euro hoger.

Ratings
Zoals gebruikelijk kent MoneyView in een onderzoek ratings toe aan de individuele producten. Daarbij valt op dat, ondanks de betere scores van banksparen, geen enkele ‘reguliere’ bank in de top drie voorkomt. Het zijn over het algemeen bankspaarproducten die door verzekeraars zijn ontwikkeld. Bij de koopsomproducten scoren Centraal Beheer (Extra Pensioensparen), Delta Lloyd (Lijfrente Groeirekening) en Nationale Nederlanden (Aanvullend Pensioensparen) het best op prijs. a.s.r. (Lijfrente Spaarrekening), Delta Lloyd (Lijfrente Groeirekening) en OHRA (Pensioenrekening) doen dit het best op voorwaarden. Centraal Beheer, Delta Lloyd en Nationale Nederlanden scoren eveneens het best op prijs bij de direct ingaande lijfrente-uitkering. Aegon, Delta Lloyd en Scildon worden als beste beoordeeld op voorwaarden.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES