Ardanta sluit zich aan bij GreenLeave voor duurzamere uitvaarten

Ardanta sluit zich aan bij GreenLeave voor duurzamere uitvaarten

Ardanta streeft voortaan naar 100% duurzame uitvaarten. De uitvaartverzekeraar tekende hiervoor eind juli een overeenkomst met GreenLeave. Dit is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland. Ardanta gaat klanten en nabestaanden informeren over duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld de kist of de manier van cremeren.

Een duurzame uitvaart

De Stichting Greenleave is van mening dat duurzaamheid bij uitvaartverzorging vanzelfsprekend zou moeten zijn. De organisatie zoekt naar nieuwe mogelijkheden om uitvaarten duurzamer te maken en zorgt dat die kennis bij de juiste mensen terechtkomt: de uitvaartondernemers. Duurzaamheid volgens Greenleave houdt onder andere in dat gebruikgemaakt wordt van hernieuwbare, lokale grondstoffen, dat toxische stoffen vermeden worden en dat de biodiversiteit behouden blijft.

Een punt waarop bijvoorbeeld een duurzame keuze gemaakt kan worden, is de kist. Deze is vaak van hout of spaanplaat gemaakt. Spaanplaat is moeilijk afbreekbaar en er worden schadelijke stoffen gebruikt bij de productie. Greenleave laat zien dat er ook milieuvriendelijkere opties zijn, zoals een kist van Nederlands hout of van wilgentenen. Ook voor de bekleding kan voor een natuurlijk materiaal gekozen worden, zoals hennep of linnen. Daarnaast kan op nog veel meer gebieden gekeken worden naar duurzame alternatieven, zoals bij de keuze voor het rouwdrukwerk, rouwboeketten en de catering bij de uitvaart.

Ardanta is de eerste aangesloten uitvaartverzekeraar

Tot voor kort waren er alleen uitvaartverzorgers aangesloten bij Greenleave. Met de komst van Ardanta is er nu ook een uitvaartverzekeraar aangesloten.

Guido Horst, directeur van Ardanta: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook bij het regelen van een uitvaart. We willen klanten en nabestaanden op dit gebied zo goed mogelijk informeren en adviseren. Door ons aan te sluiten bij GreenLeave kunnen we gezamenlijk met andere partijen een bijdrage leveren aan het verduurzamen van uitvaarten in Nederland.”

Een uitvaartonderneming die zich wil aansluiten bij GreenLeave, moet aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het bedrijf de milieu-impact van de bedrijfsvoering minimaliseren. Ook moet de ondernemer duurzaam inkopen en eerlijk zaken doen. Ardanta wil de uitvaartondernemers in haar netwerk stimuleren om ook lid te worden van GreenLeave door actief met ze in gesprek te gaan.

Bron: a.s.r.

GEEN REACTIES