Appartementencomplex onbewoonbaar na catastrofale brand

Appartementencomplex thans onbewoonbaar

Bron : AT5 / Findinet
Voor de bewoners, maar ook voor de verzekeraars een nachtmerrie : onstuitbare brand in nieuwbouw! 95 appartementen onbewoonbaar verklaard.

ENTER 
Het design & build team bestaande uit Ector Hoogstad Architecten, Heddes Bouw & Ontwikkeling, installatie- en bouwfysisch adviseur DWA en constructeur IMd kreeg de opdracht voor het project, dat de naam ‘ENTER Amsterdam’ meekreeg.

Transformatie van kantoren naar appartementencomplex. In 2019 opgeleverd.

Toegewijd aan herbestemmen
De bestaande gebouwen slopen was een stuk makkelijker geweest. Nieuwbouw waarschijnlijk ook een stuk goedkoper. Maar eigenaar Delta Lloyd redeneerde vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid en besloot de vier kantoorgebouwen niet te slopen maar juist te transformeren tot woningen. Een welkome ingreep in een stad waarin de woningmarkt onder grote druk staat.

In het Amstelkwartier is in de eerste fase van de transformatie een aardige mix van stedelijke functies ontstaan. Zo is er een hotel, studenten- en starterswoningen, vrije sector huurwoningen, koopwoningen en zelfbouwkavels. In met name Overamstel is de focus van werken naar wonen verschoven. ENTER was de eerste stap in de verwezenlijking van deze ambitie.

Ctl, Alt, Delete of ENTER
De gebouwen zijn met uitermate lichte bouwmethoden ‘opgetopt’: een fijnmazig staalskelet, lichtgewicht staalplaat-betonvloeren en houtskeletbouw geveldelen afgewerkt met keramische beplating. Die lichtheid maakte het mogelijk om zonder aanpassingen aan de bestaande constructie drie nieuwe verdiepingen toe te voegen, waarmee met de in totaal 9 woonlagen precies de hoogtegrens van het bestemmingsplan werd gehaald. De nieuwe verdiepingen zijn vormgegeven als een luchtige ‘wolk’ op het steenachtige basement.

Het complex is In 2019 opgeleverd.

Of er een discotheek in de fik stond
Het dakleer en het isolatiemateriaal van het nieuwbouwcomplex aan de Joan Muyskenweg zorgden vanavond voor een snelle verspreiding van de brand. Daardoor hebben tientallen woningen aanzienlijke brand-, rook- en waterschade opgelopen. Aldus de brandweer.
De brand ontstond waarschijnlijk in een muur op de zesde etage. Daarna verspreidde het vuur zich naar boven toe. “Er is sprake van een bitumendak (een soort dakleer, red.)”, vertelt een brandweerwoordvoerder. “Dat brandt op zich vrij stevig. Dat in combinatie met de vrij forse wind, maakt dat de brand zich enorm snel kon verspreiden over het dak.

De brand vond vervolgens een weg naar beneden en kon zich daar verder uitbreiden. Ook de onderliggende isolatiematerialen vatten vlam. Op het dak liggen veel zonnepanelen, maar volgens de woordvoerder van de brandweer hebben die ‘niet zozeer te maken met die hele intense brand op het dak’. “Dat zal vooral de bitumen en de isolatie zijn geweest die daar heel fors heeft mee gebrand.

Wietplantage
In één van de appartementen is tijdens de ontruiming een wietplantage aangetroffen.
De oorzaak van de brand zou geen verband houden met deze plantage.

6 uren blussen en beredden
De brand is bij daglicht ontdekt om 20.00 uur. VIDEO AT5
Pas diep in de nacht, rond 02.30 uur, was de brand volledig onder controle. De brandweer bleef ter plekke om tot aan een later moment nog een controle te kunnen uitvoeren.

Bewoners opgevangen in hotels
Vanwege de brand is het hele pand ontruimd en zijn de bewoners in een nabijgelegen hotel opgevangen. Drie mensen ademden rook in en zijn uit voorzorg nagekeken door ambulancemedewerkers. Er zijn geen gewonden gevallen en niemand hoefde naar het ziekenhuis. Aangezien het blussen tot diep in de nacht doorging moesten alle bewoners, ruim honderd, de nacht ergens anders doorbrengen.
Inmiddels is het hele complex aangemerkt als onbewoonbaar.

Rook en brandresten
Bij de brand is een grote hoeveelheid rook vrijgekomen. Vanwege de rookontwikkeling heeft de brandweer omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten bij overlast. Even trok er een rookwolk richting de snelweg A10/A2. Dat knooppunt en een gedeelte van de A2, van en naar Amsterdam, is tot 23.30 uur afgesloten geweest.

Milieuschade nihil
Het kan zijn dat er brandresten aangetroffen worden in de directe omgeving van de brand. De brandweer laat weten dat de brandresten niet gevaarlijk zijn en dat het kan worden gezien als normaal afval.

Gevalletje Aansprakelijkheid ?
Dit complex zal door verzekeraars vast en zeker zijn beoordeeld op klasse 1 steen/hard. Het is wel duidelijk dat nader onderzoek zal moeten uitwijzen of hier sprake is van nalatigheid van de ontwerpers of de bouwers.

 Premieverhoging 
En als dit ontwerp vaker is toegepast, dan is het aannemelijk dat verzekeraars bij de verzekering van belangen van de bewoners per datum continuatie een hogere premie  willen berekenen.

 

GEEN REACTIES