APF interessant voor dochters van buitenlandse bedrijven

Nederlandse dochters van buitenlandse multinationals kunnen hun pensioenverplichtingen verminderen of wegnemen door ze in te brengen bij een algemeen pensioenfonds (apf). Dat komt doordat de risico’s niet langer herleidbaar zijn naar de onderneming.Dat stelt Bas van Boesschoten, specialist internationale arbeidsvoorwaarden van Mercer op accountant.nl.

Van Boesschoten: “Apf’s zijn aantrekkelijk voor dochters van multinationals. Als je daar met meerdere pensioenregelingen een zogenaamde collectiviteitskring vormt, zijn de risico’s niet meer te herleiden naar een van de individuele pensioenregelingen. De bedrijven waarvoor deze regeling geldt, hoeven de risico’s van de regeling dan mogelijk ook niet meer op hun balans te zetten.”

De verplichting om deze risico’s op de balans te zetten, staat in de rapportagestandaard IAS 19 en ASC715 voor Amerikaanse ondernemingen. In geval van een ondernemingspensioenfonds zijn deze risico’s op bijvoorbeeld bijstorting, premieverhoging of indexatie te herleiden naar een individueel bedrijf en resulteren dan in een te kwantificeren verplichting, aldus Van Boesschoten.

“Onder ASC715 lijkt bij een collectiviteitskring die groot genoeg is, voldaan te worden aan het principe van een multi-employer plan, waarmee geen pensioenverplichting op de ondernemingsbalans meer nodig is.”

Klik hier voor het volledige artikel >>

 

(Bron: accountant.nl)

GEEN REACTIES