Aon: 2022 was een bewogen jaar voor pensioenfondsen

dekkingsgraden pensioenfondsen blijven gelijk in november

Vooral door de Russische inval in Oekraïne is er veel gebeurd op de financiële markten. De energiecrisis raakt bijna iedereen en ook de torenhoge inflatie kan niemand ontgaan zijn. Voor de pensioenfondsen betekende dit juist een stijging van de dekkingsgraden. De centrale banken verhoogden de rentetarieven waardoor de langlopende rente steeg en de verplichtingen in waarde daalden. Dat de aandelenkoersen daalden, leidde ertoe dat de toename van de dekkingsgraden nog enigszins binnen de perken bleef. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen nam in 2022 toe van 115% naar 117%. Hierbij is al wel rekening gehouden met indexaties in de loop van 2022 maar de indexaties per 1 januari 2023 zijn er nog niet in verwerkt. De indicatieve beleidsdekkingsgraad ging in 2022 van 112% naar 120%. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De gevolgen van de inflatie

Na de inval in Oekraïne stegen eerst de prijzen van olie en gas. Daarna werden ook overige producten duurder en steeg de inflatie naar een ongekende hoogte van ruim 14% in september. Daarna daalde de inflatie iets, maar bleef met 10% nog steeds erg hoog. Als reactie daarop verhoogden de centrale banken de beleidsrente stijgen tot 2% in de eurozone en tot 4,25% of meer in de Verenigde Staten. Daarop steeg ook de 30-jarige swaprente. Een toenemende angst voor een wereldwijde recessie zorgde weer voor een daling van de grondstofprijzen en de prijzen van olie en gas.

In december steeg de rente flink: de risicovrije rente over de eerste veertig jaar steeg met gemiddeld 44 basispunten. De UFR (Ultimate Forward Rate), die pensioenfondsen gebruiken bij het bepalen van hun verplichtingen, kwam uit op 1,3%. Deze rentestijging zorgde voor een daling van de verplichtingen in december met 7%.

Ook het vermogen daalde

De financiële markten hebben het zwaar te verduren gehad in 2022. De aandelen van ontwikkelde landen daalden wereldwijd met ruim 12%. Aandelen van de emerging markets daalden ruim 14%, waarbij vooral China het slecht deed (-18%) vanwege de lockdowns daar. Latijns-Amerika deed het juist beter: Brazilië noteerde een plus va 22%. De vastrentende markten leden onder de gestegen rente en de oplopende spreads door de toegenomen kans op inflatie en recessie. Credits, high yield en emerging market debt lieten een verlies zien van rond de 13%.

In december daalde de aandelen ontwikkelde markten met 6% en de aandelen emerging markets met 5%. Aandelen vastgoed verloren 5% en de vastrentende portefeuille daalde bijna 10% in waarde. Op totaalniveau daalde de portefeuille in december met ongeveer 7%.

Samen met de daling van de verplichting bleef de verandering van de dekkingsgraad beperkt in december.

Bron: Aon

GEEN REACTIES