Allsecur: 68% van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt door afleiding

Allsecur: 68% van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt door afleiding
© Pexels

Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van autoschade. Bijvoorbeeld praten met een passagier, telefoneren, apparatuur bedienen. Ook reclameborden leiden af. Gezien de steeds verdergaande verspreiding van elektronische apparatuur in het verkeer – zoals geavanceerde bestuurdersondersteuning, maar ook de mobiele telefoon – dreigt het aantal afleidings­gerelateerde ongevallen te stijgen. Volgens een groot Amerikaans onderzoek bleek dat bij 68% van de ongevallen de bestuurder direct voorafgaand aan het ongeval was afgeleid.

Dit meldt autoverzekeraar Allsecur. De verzekeraar bestaat 10 jaar en heeft de meest voorkomende geclaimde schades van het afgelopen decennium op een rijtje gezet. Dit is de top vijf:

1. Ruitschade
2. Kop-staart botsing
3. Braakschade
4. Tegen stilstaand object gereden
5. Parkeerschade

Opvallend is vooral het aantal schades doordat er tegen een stilstaand object is aangereden. Deze schadeoorzaak is alle jaren in de top 5 blijven staan, ondanks dat steeds meer auto’s tegenwoordig zijn uitgerust met sensoren en automatische functies, zoals een parkeerhulp, Adaptive Cruise Control (ACC) of Lane Departure Warning System (LDWS), die helpen bij het veilig autorijden.

Technische onderdelen, dure schades
Opvallend is verder dat het aantal autoschades daalt dankzij de geavanceerde technologieën in de auto, maar dat het gemiddelde schadebedrag stijgt. Het repareren van deze technische onderdelen is namelijk duurder.

Om die reden wordt ook ruitreparatie duurder. Het aantal ruitschades zelf, nu nog op nummer 1 in de top 5, neemt af; onder meer door de zachte winters ontstaat er minder schade aan het wegdek, waardoor er geen loskomende steentjes opspringen die de autoruit beschadigen. De reparatiekosten voor ruiten nemen echter toe. Dit komt doordat niet alleen de ruit vervangen wordt, maar ook eventuele sensoren die hierin verwerkt zijn. Hierdoor moet een auto vaak zelfs opnieuw gekalibreerd worden.

Bron: Allsecur

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES