Al 335.000 actieve deelnemers bij ppi’s

Beloning bestuurders pensioenfondsen uiterst vaag
© Pixabay

De premiepensioeninstellingen groeien flink door. Inmiddels hebben al meer dan driehonderddertigduizend werknemers een pensioenregeling bij een ppi.

En dit betreft dan alleen de actieve deelnemers. Het totaal aantal deelnemers komt al dik uit boven een half miljoen, waarvan bijna 200.000 slapers. Sinds het derde kwartaal van 2015 is daarmee het aantal deelnemers verdubbeld en sinds 2014 is het meer dan verdrievoudigd. Dit blijkt uit de statistieken die toezichthouder DNB elk kwartaal over premiepensioeninstellingen publiceert. Overigens maakt DNB pas sinds het dit jaar een onderverdeling naar actieven en slapers.

Vermogen
Het beheerd vermogen van de gezamenlijke ppi’s bedraagt inmiddels meer dan €6,1 mrd. Eind september 2016 was dit nog €2 mrd minder. En vergeleken met drie jaar geleden is het bedrag aan beheerd vermogen meer dan verzesvoudigd. Voor een aanzienlijk deel komt de toename uit de zogeheten ‘overgenomen verplichtingen’: nieuwe klanten die hun bestaande pensioenregeling meenemen naar de nieuwe regeling bij een ppi. In 2016 ging het om meer dan €1 mrd; in 2015 om iets minder dan een miljard. In de eerste negen maanden van 2017 is het bedrag aan overgenomen verplichtingen ongeveer €400 mln.

Het bedrag aan ‘overgedragen verplichtingen’, pensioengeld dat bij een ppi verdwijnt naar een andere instelling, blijft over het algemeen beperkt. In de meeste kwartalen komt dit niet uit boven enkele tientallen miljoenen euro’s, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2016 (€300 mln).

Premie
Vanwege het toenemende aantal deelnemers, stijgt eveneens de ingelegde premie. Over de eerste drie kwartalen kwam €850 mln aan premie binnen, vergeleken met €580 mln in dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2016 was dit bedrag €788 mln, in 2015 € 683 mln.

Overigens maakte BeFrank, de ppi van Delta Lloyd (en na de overname van NN) dinsdag bekend, dat zij inmiddels 100.000 deelnemers heeft, die verdeeld zijn over 600 werkgevers.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES