AFM interpreteert norm voor passende volmachtbeloning

De toezichthouder staat waardegerelateerde beloningen toe, mits strikte waarborgen (zoals een nominaal plafond) worden gehanteerd.

De AFM heeft een interpretatie gepubliceerd van de norm voor passende volmachtbeloning. Het doel van de norm die vanaf 1 januari 2012 van kracht is, is het voorkomen van sturing in de markt en het tegengaan van een waterbedeffect als gevolg van de beloningsregels voor het intermediaire kanaal.

Uit een uitvraag naar de implementatie van de norm voor passende volmachtbeloning en gesprekken met een aantal marktpartijen is AFM gebleken dat de markt een veelvoud aan verschillende beloningsmodellen hanteert. “Deze modellen waarborgen de passendheid van de beloning niet altijd.” Daarom geeft de AFM in deze interpretatie een nadere invulling aan de norm. Deze invulling is, met uitzondering van specifieke situaties, algemeen toepasbaar.

Verrichtingentarief

De AFM is voorstander van het verrichtingentarief, omdat die volgens haar goed aansluit bij de kern van de norm voor passende volmachtbeloning. “Het verrichtingentarief (een inspanningsgerelateerd beloningsmodel) legt een directe relatie tussen de verrichte werkzaamheden en de beloning die daar tegenover staat.”

Waardegerelateerde beloning

Waardegerelateerde modellen kunnen ook een invulling zijn van de open norm.

Een waardegerelateerd beloningsmodel (zoals commissie gebaseerd op een percentage van de premie) legt geen duidelijke en transparante relatie tussen de werkzaamheden en de beloning. Dit betekent dat er zware waarborgen nodig zijn om de passendheid van de beloning te garanderen.

Een belangrijke waarborg is het vaststellen van een nominaal plafond
“Om aan de norm voor een passende volmachtbeloning te voldoen moeten verzekeraars een nominaal plafond hanteren voor de beloning van gevolmachtigde agenten.

Het plafond wordt minimaal bepaald op basis van een vergelijking van de eigen interne kosten met de kosten van het volmachtbedrijf.

De aansluiting met de kosten van de gevolmachtigde agent is noodzakelijk omdat de norm voorschrijft dat de vergoeding in redelijke verhouding moet staan tot de werkzaamheden van de gevolmachtigde agent. Dit betekent dat verzekeraars inzicht moeten hebben in de werkzaamheden en het kostenniveau van gevolmachtigde agenten. Gevolmachtigde agenten dienen daarom ook zelf inzicht te hebben in de kosten die zij hebben gemaakt voor de verrichte werkzaamheden voor de verschillende verzekeringsproducten.”

Productie- en omzetelementen en redenmentsbeloning zijn niet mogelijk

Verzekeraar en gevolmachtigde agent zijn beide verantwoordelijk voor naleving van de norm: bij het uitbetalen en bij het ontvangen van de beloning moeten ze de norm in acht nemen.

Beloning over 2012

De AFM:

“De regels voor de passende volmachtbeloning gelden al sinds 1 januari 2012. Een nominaal plafond zorgt ervoor dat de totale beloning over 2012 ook passend is. Het is de verantwoordelijkheid van verzekeraars en gevolmachtigde agenten om over 2012 tot een passend beloningsmodel te komen door een nominaal plafond vast te stellen en toe te passen.”

GEEN REACTIES