AFM bekritiseert terecht term ZZP-pensioenfonds

De AFM vindt het belangrijk dat de term pensioenfonds alleen wordt gebruikt als het daadwerkelijk gaat om een officieel pensioenfonds.

De AFM reageert op publicaties waarin de uitvoering door APG-dochters Loyalis en Inadmin een ‘ZZP-pensioenfonds’ genoemd. “Dit is volgens de pensioenregels echter geen officieel pensioenfonds, maar een individuele regeling voor de ZZP-organisaties Zelfstandigen Bouw, PZO-ZZP, stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen”, waarschuwt de AFM. Hoe de regeling er precies uitziet zal ook afhangen van de aanpassing van de wetgeving.

“De AFM vindt het positief dat ZZP’ers de mogelijkheid wordt geboden om pensioen op te bouwen. Maar de AFM vindt het wel belangrijk dat de term pensioenfonds alleen wordt gebruikt als het daadwerkelijk gaat om een officieel pensioenfonds, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan over de partij of het pensioen.”

Aan zzp-ers legt de AFM uit dat zij niet altijd kunnen deelnemen aan een verplichte pensioenregeling. “Hij of zij kan wel een pensioen opbouwen door zelf geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld door een lijfrente bij een verzekeraar af te sluiten of te gaan banksparen bij een bank. En soms kan een ZZP’er, als ex-werknemer, nog een tijd pensioen blijven opbouwen in de pensioenregeling van de voormalige werkgever. En voor bepaalde groepen ZZP’ers geldt een verplichte pensioenregeling.”
Terecht merkt de toezichthouder op: “Voor partijen die pensioenproducten voor ZZP’ers aanbieden gelden andere regels dan voor pensioenfondsen.”

Overigens zijn het niet de media die de term pensioenfonds hebben geïntroduceerd maar de zzp-organisaties zijn verantwoordelijk voor deze naamgeving, waarbij hen geen strobreed in de weg werd gelegd door SZW. Het ministerie heeft duidelijk behoefte aan een ‘groene oudedagstermengids’ met aanwijzingen voor het gebruik van begrippen als pensioen en lijfrente.

GEEN REACTIES