Adviseur AOV en verzuim pakt meer commissie bij ASR

ASR hervat inkoop eigen aandelen

Adviseurs die ondernemers ondersteunen bij AOV-polissen en verzuim- en WGA-verzekeringen van ASR, konden afgelopen halfjaar flink meer provisie bijschrijven.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van ASR, die actief is met merken als de Amersfoortse en Ditzo. Bij de schadetak van de verzekeraar zijn de provisies aan adviseurs het hoofdbestanddeel van de operationele kosten. In het eerste halfjaar steeg deze kostenpost van €199 mln naar €245 mln. De commissie-ratio voor de gehele schadetak steeg met 1,6 procentpunt naar 14,6%. De stijging is vooral te zien bij de arbeidsongeschiktheidspolissen: van 9,4% naar 11,6%. Bij de reguliere property & casualtyverzekeringen daalde de commissieratio licht naar 26,3%.

Verzekeringstechnisch presteerde ASR in het eerste halfjaar van 2018 zeer behoorlijk. Ondanks de schade van de januaristormen (€31 mln), realiseerde de verzekeraar bij Schade toch een positief resultaat van €66 mln. De combined ratio kwam uit op 97,1%. Behalve de januaristormen droeg ook de overgenomen schadeportefeuille van Generali Nederland negatief bij (-€2 mln). Positief was de verbeterde marge bij de verzuimpolissen, vanwege extra aandacht hiervoor.

Het levenbedrijf draaide eveneens goed met een operationele winsttoename van ruim 8% naar €340 mln. Dit is vooral het gevolg van betere beleggingsresultaten, ook de levenportefeuille van Generali draagt daaraan bij. Het sterfteresultaat nam daarentegen af van €41 naar €38 mln.

Het segment voor de bank en vermogensbeheer verdubbelde de operationele winst naar €11 mln. Het beheerde vermogen voor derden nam met €1,3 mrd toe, onder meer door ruim €700 mln voor het ASR Hypotheekfonds. Pensioenfondsen, verzekeraars, family offices en goede doelen hebben inmiddels voor €1,2 mrd belegd in het Hypotheekfonds. De totale hypotheekportefeuille van ASR steeg met 13% naar €9,4 mrd.

GEEN REACTIES