Adfiz: intermediairskantoren blijven op alle fronten groeien

Adfiz: intermediairskantoren blijven op alle fronten groeien
© Pixabay

Het beroep van verzekerings- en hypotheekadviseur groeit en bloeit. In 2021, het tweede coronajaar, werden opnieuw de verwachtingen overtroffen. Bij driekwart van de kantoren zijn de resultaten positief. De meeste kantoren blijven op alle fronten groeien. De zakelijke markt wordt steeds belangrijker.

De jaarlijkse nieuwjaarspeiling van Adfiz, waaraan 67 kantoren deelnamen, laat zien 6 op de 10 kantoren ook in 2022 een stijging van de omzet verwachten. Kantoren vanaf 6 fte groeien vaker (bij 90% omzetgroei) dan kantoren van 1 t/m 5 fte (bij 65% omzetgroei). Maar de gemiddelde omzetstijging bij groot en klein is vrijwel gelijk.

Adviessegmenten

De resultaten voor schade en leven waren in 2021 positief en net boven verwachting. Opnieuw was hypotheken de uitschieter. Na de uitbundige groei in de hypotheekmarkt in 2020 waren de verwachtingen voor 2021 relatief bescheiden, maar toch bleek dit onderdeel voor liefst 2 op de 3 kantoren opnieuw een groeimarkt. Overigens zag ook 1 op de 5 kantoren de hypotheekomzet dalen. Die daling was bij de kantoren tot 5 fte het grootst.

Opvallend is de relatief grote daling in het particuliere segment bij de 6+-kantoren (1 op de 5 kantoren zag het aantal particuliere klanten dalen), terwijl het aantal zakelijke klanten bij liefst 9 op de 10 kantoren toenam.

Verwachtingen

De verwachtingen voor 2022 zijn iets beter dan de verwachtingen voor vorig jaar en in lijn met de realisatie over 2021: 6 op de 10 kantoren verwacht een stijging van de omzet. Alleen bij hypotheken rekent 1 op de 3 kantoren op een (lichte) daling na 2 jaren flinke groei. Uit de zakelijke markt wordt de meeste groei verwacht.

Zakelijke markt de hoogste prioriteit

Groei in de zakelijke markt heeft dan ook (voor het eerst) de hoogste prioriteit bij advieskantoren. Dit komt vooral door de toegenomen prioriteit onder kleine kantoren. In lijn hiermee is risicomanagement steeds breder in opkomst, ook weer met name doordat de kleinere kantoren dit nu ook steeds meer omarmen. Opvallend is de toegenomen aandacht voor groei in de particuliere markt bij kleinere kantoren, terwijl de wat grotere kantoren dit niet of nauwelijks prioriteit geven.

Actief beheer

Actief beheer van de portefeuille blijft voor 7 op de 10 kantoren een top-5-prioriteit. Kleine kantoren koppelen hier vaker een groeifocus binnen bestaande klanten aan. Efficiency blijft belangrijk, maar heeft bij de wat grotere kantoren meer prioriteit. Opvallend is de toegenomen aandacht voor communicatie over de dienstverlening, die onafhankelijk van kantoorgrootte bij 2 keer zo veel kantoren top-5-prioriteit is geworden.

Bron: Adfiz

GEEN REACTIES